SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
U 2018. prodano 2,1 milijuna električnih vozila, više od polovine u Kini
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 20.01.2019. - 11:26:00
LONDON - Prošle godine širom svijeta prodano je ukupno 2,1 milijuna električnih vozila i priključnih hibrida, čime se brojka prvi put popela na više od dva miliona.

Udio takvih vozila među svim novoregistriranim vozilima iznosi 2,4 odsto. Kina je i dalje svjetski lider u prodaji električnih vozila, navodi se u studiji njemačkog instituta Cam.

U Kini je prošle godine prodano više od 1,2 milijuna električnih vozila, što je 62% više nego preklani. Udio ovih vozila porastao je za 1,8 posto, na 4,5 posto prošle godine.

Prema analitičarima, kupovina električnih automobila u Kini uglavnom je vođena željom da se smanji zavisnost od uvoza nafte i ojačaju kompetencije kineskih proizvođača automobila, dok su ekološka pitanja u pozadini.

Na drugom mjestu prošle godine bile su Sjedinjene Države, gdje se broj električnih vozila povećao za 86 posto na 361.000. Među Amerikancima daleko najpopularniji ostaje Tesla, posebno njegov model 3.

U Evropi je na čelu Norveška, gdje je gotovo svako drugo novoregistrirano vozilo bilo sa električnim ili hibridnim motorom. Ukupno ih je bilo 73.000. U Njemačkoj, evropskoj automobilskoj supersili, udio električnih i hibridnih vozila porastao je za 0,4 posto, na 2 posto prošle godine.

U Kini se očekuje porast broja električnih vozila na 1,6 milijuna ove godine i 2,7 milijuna na globalnom nivou. Institut očekuje da će snažniji rast biti izazvan prodajom velikog broja električnih i hibridnih modela proizvođača, kao što su Audi, BMW i Mercedes-Benz.