SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
Turska postaje jedno od najvećih uporišta kriptovaluta
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 06.12.2019. - 08:26:29
ANKARA - Turska je u usponu da postane jedno od najvećih uporišta kriptovaluta na svijetu. Stanovništvo se već dugo osjeća kao kod kuće u virtualnom univerzumu novca.

Prema istraživanju Statista, 20 posto Turaka imalo je u jednom trenutku kontakt s digitalnim valutama. To je najviši udio na svijetu.

Zanimanje za virtualni novac nije nova pojava u Turskoj. Prema drugom istraživanju, još u travnju 2015. godine 45 posto Turaka držalo je digitalne valute za budućnost, piše portal Cointelegraph. Evropski prosjek je samo 28 posto.

Istovremeno, 56 posto Turaka reklo je da koriste mobilne aplikacije za plaćanje. U evropskim okvirima to je svega 33 posto.

Da su kriptovalute u porastu, možda je uglavnom povezano s ekonomskom krizom u zemlji. Turska lira izgubila je velik dio vrijednosti nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine i potom ekonomske nesigurnosti. Iako postaje sve bolja, inflacija je i dalje na 8,6 posto. Neslužbeno, inflacija je puno veća, kažu stručnjaci.

"Ako neka zemlja prođe kroz ekonomsku krizu, to će navesti investitore u na potragu za novim kanalima i neometanim tržištima", citira Cointelegraph čelnika i osnivača turske bitcoin mjenjačnice, Paribu, Yasina Orala.

Kripto pomami u Turskoj pogodovala je i činjenica da je 2016. zabranjen američki platni sistem PayPal. Pored toga, u zemlji postoji mnogo igrača koji su upoznati s digitalnim napretkom, što je također povoljno za širenje kriptovaluta.