SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Turističkom sektoru novi ministar većinom nepoznat
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.01.2016. - 09:20:56
ZAGREB - Izbor Antona Klimana za novog ministra turizma mnoge je u turističkom sektoru iznenadilo, no većinom mu žele uspjeh, očekujući suradnju za još bolje rezultate i pozicioniranje hrvatskog turizma.
Kako će po funkciji Kliman (HDZ) biti ujedno i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ), važna će biti komunikacija i suradnja sa sustavom turističkih zajednica (TZ), kojeg, prema smjernicama nove Vlade, čeka reorganizacija i modernizacija, kao i sa Glavnim uredom HTZ-a, čiji direktor Ratomir Ivičić vjeruje u dobru suradnju.

"Osobno ne poznajem Klimana, no kako iz medija saznajem da je turistički poduzetnik vjerujem da će se odlično snaći na mjestu ministra, kao i da nas očekuje izvrsna suradnja, razvoj novih i nastavljanje već započetih projekata", izjavio je Ivičić.

Suradnji se nada i direktorica TZ grada Splita Alijana Vukšić, koja poručuje "pomoći ćemo mu kao i svim našim ministrima te očekujemo da zajedno i u idućem razdoblju radimo na postizanju iznimnih turističkih uspjeha i daljem pozicioniranju Hrvatske u sam vrh turističkih mapa svijeta".

Direktorica TZ grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić od novog ministra očekuje poticanje bržeg rješavanje prioritetnog projekta RH zračne luke Lošinj, koja godinama čeka rješenje države, kao i rješavanje velikog problema turističkih zemljišta.

"Važna je i kvalitetna međuresorska suradnja za brzo i učinkovito otklanjanje problema koji koče razvoj turizma, a Lošinjani kao otočani očekuju i kvalitetniju prometnu povezanost s kopnom te 'vape' za povezanošću ministarstava zdravlja i turizma te stvarnim provođenjem programa zdravstvenog turizma što nam je prevažno za cjelogodišnji turizam", ističe Šimičić.

Pružatelji smještaja vjeruju u dobru suradnju

"Iako osobno ne poznajem Klimana, temeljen svih javno dostupnih informacija u ovom trenutku nemamo zadrške prema njemu i vjerujemo da će biti uspješan ministar", kaže predsjednik nacionalne hotelijerske udruge UPUHH Kristian Šustar. Podsjeća da je u sektoru složena situacija - s jedne strane napredak u području promocije i pozicioniranja nacionalnog turističkog proizvoda, a s druge izostanak konkretnih mjera i poteza za rast i konkurentnosti turizma u budućim godinama.

"Još uvijek nemamo jasan pravni (zakonski) i gospodarski okvir koji će taj rast omogućiti, a što bi novom ministru svakako trebalo biti usmjerenje odnosno prioritet pri stvaranju programa rada. Vjerujem u suradnju s novim ministrom te mu nudimo svaku pomoć i podršku u budućem radu na projektima vezanim uz hotelijerstvo i turizam u cijelosti", poručio je Šustar.

Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja stoji iza 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu, vjeruje da će Kliman biti dobar kao ministar jer poznaje turizam te ističe da je to što je u svom kraju cijenjen kao dobar mikropoduzetnik i čestit čovjek puno važnije od toga što nije baš poznat i ne dolazi iz svijeta 'političkih zvijezda'.

Predstavnici kamping sektora iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) također su spremni na suradnju, a njihov predsjednik Tihomir Nikolaš kaže i da su "sigurni da će ministar poseban senzibilitet pokazati za kamping sektor kojemu treba izjednačavanje uvjeta djelovanja s ostalim konkurentskim zemljama, što znači i smanjivanje sada najviše stope PDV-a na Mediteranu te rješavanje poznatih prepreka investiranju".

Podršku novom ministru 'nudi' i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Nenad Šepak, dok predsjednica uprave tvrtke HF Eko Etno grupe, članica Odbora za turizam HDZ-a te regionalna promotorica ruralnog turizma Dijana Katica za Klimana ističe da je upoznat s turizmom jer je bio član Odbora, kao i da očekuje da se Ministarstvo uz ostalo više posveti razvoju posebnih oblika turizma (ruralni, zdravstveni, nautički i slično) te reorganizaciji sustava TZ-a na svim razinama.

"U prvom mjesecu mandata ministar bi se trebao susresti sa strukovnim udrugama i stručnjacima iz različitih područja turizma te intenzivirati međuresorsku suradnju", smatra Katica.

Putničke agencije se nadaju smanjenju stope PDV-a

S Klimanom je dobro surađivao i direktor pulske agencije Uniline te predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i potpredsjednik europskog krovnog udruženja agencija ECTAA Boris Žgomba, koji kaže da je on "kvalitetan, odmjeren i čovjek otvoren za sve razgovore i suradnju".

"Kliman može biti dobar ministar i sektor mu treba dati šansu, a osim što vjerujem da će nam biti dobar partner, pa tako i u izmjenama zakona o TZ-ima, turističkom zemljištu, pa i PDV-u, nadam se i da će u kratkom roku ispraviti anomalije i bar neke probleme koje muče sektor, pogotovo agencije, poput previsoke stope PDV-a od 25 posto na agencijske usluge", poručio je Žgomba.

Slično očekuje i predsjednik strukovne skupine putničkih agencija pri Komori Zagreb, koje čine više od 30 posto ukupnog agencijskog prometa u Hrvatskoj, i direktor zagrebačkog Kompasa Ivan Pukšar za kojeg je, kako kaže, "kao i za mnoge ime novog ministra iznenađenje, uključujući i činjenicu da opet dolazi iz Istre, umjesto očekivanja iz Dalmacije".

"Agencije očekuju da novi ministar bolje od prethodnog shvati važnost agencija za turizam i njihovog poreznog rasterećenja, jer sa stopom PDV-a od 25 posto njihovo je poslovanje oporezovano najviše u Europi i gotovo dvostruko više od ostalih segmenata turizma u Hrvatskoj", naglašava Pukšar dodajući da ministru daju rok da u prva tri mjeseca poduzme odgovarajuće mjere, preko čega će 'mjeriti' i njegovu uspješnost. Upozorio je da "ako on i nova Vlada ne shvate što treba, onda neće biti ni novog turističkog rasta, pogotovo ne u pred i posezoni u kojoj agencijski gosti sudjeluju sa gotovo 70 posto".