SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURIZAM
 
Turistički sektor očekuje snažne poteze novog ministra
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.10.2016. - 09:16:10
ZAGREB - Turistička strukovna udruženja i tvrtke pozdravljaju izbor Garija Cappellija za novog ministra turizma zbog njegove stručnosti, znanja i iskustva te očekuju da snažnim i konkretnim potezima pridonese daljem održivom rastu i razvoju turizma u idućim godinama.
Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Ivan Sabljić, zaposlen Valamar Rivijeri, ističe da od nove Vlade i ministra turizma prije svega očekuju promjenu nekonkurentne porezne politike, odnosno smanjenje PDV-a na usluge smještaja i ostale ugostiteljske usluge na 5 posto sa sadašnjih 13 posto), donošenje izmjena i dopuna zakona o turističkom zemljištu, novog zakona o pomorskom dobru, kao i proširenje primjene zakona o poticanju ulaganja te osiguranje značajnije razine sredstava za financiranje ulaganja u turizam kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR).

"U sadašnjem trenutku izuzetno je važno strateški pristupiti pitanju nedostatka radne snage i pogotovo kvalitetnih kadrova za turizam kroz kratkoročne i dugoročne mjere i politike te nastaviti raditi na promjeni sustava obrazovanja kadrova za turizam i druge gospodarske grane", poručio je Sabljić.

Rješavanje nekih od važnijih problema za sektor kampinga, a koja se već duže vrijeme ne rješavaju, od ministra očekuju iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš očekuju da "pridonese rješavanju problema sklapanja ugovora za koncesije na turističkom zemljištu i problema koncesija na zahtjev na pomorskom dobru, kao i da će razumjeti specifičnosti kampinga i njegove promocije".

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija UHPA Boris Žgomba, ujedno i suvlasnik pulske agencije Uniline, smatra da je dobro što novi ministar poznaje uspjehe, ali i poteškoće sektora. Poručuje da je za agencije najvažnije rješavanje problematike posebnog postupka oporezivanja te donošenje zakona o pružanju usluga u turizmu, kao i zakona o turističkim zajednicama te turističkom zemljištu.

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri zagrebačkoj Komori, u kojemu je oko 30 posto svih agencija u Hrvatskoj, Ivan Pukšar, ujedno i direktor zagrebačke agencije Kompas, nada se da će Cappelli dokazati da ima snage i ingerenciju samostalno donositi važne odluke, jer je hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisno upravo o turizmu.

"Što se tiče agencija, osim hitnog rješavanja 'bremena' nerazumno previsokih poreza, već za iduću sezonu očekujemo i da u promociji potakne aktivnosti za privlačenje novih gostiju na stranim tržištima, pogotovo za pred i posezonu, gdje ima najviše prostora za rast, ali i za oporavak poslovanja turističkih agencija", navodi Pukšar.

Predsjednik najveće zajednice pri HGK za obiteljski turizam Nedo Pinezić, pak, važnim smatra da je novi ministar turizma, prvi koji dolazi s Kvarnera i s otoka, 'poniknuo' iz obiteljskog mikropoduzetništva u turizmu.

"Vjerujem da će Cappelli dobrim uvidom u globalna turistička kretanja i turističke potencijale RH, kao i shvaćanjem važnosti doprinosa turizma ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje, u Ministarstvu nastaviti s projektima brendiranja obiteljskog uz potporu povoljnih kredita HBOR-a i poslovnih banaka i u suradnji sa regionalnim i lokalnim jedinicama samouprave", smatra Pinezić.

Nastavku dosadašnje kvalitetne suradnje s Ministarstvom, s naglaskom na završetak izrade pravilnika i zakona važnih za ugostitelje, nada se predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Udruženja ugostitelja Zagreba Nenad Šepak. Ocjenjuje da je "najvažnije da ministar stoji ispred struke i da koordinira sa ostalim ministarstvima kako se više ne bi zakoni preklapali i da se otklone zakonske barijere za poslovanje".

"Rijetki su ministri poput Cappellija koji ne trebaju niti dana za uvođenje u resor, i ne sumnjamo da će se odmah uhvatiti 'u koštac' i s najvećim izazovima hrvatskog turizma, od turističkog zemljišta do PDV-a te i ostati iznimno senzibiliziran za turizam budućnosti, koji uključuje održivi razvoj i promociju Hrvatske kao destinacije zdravlja", istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić.