SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRENDOVI
 
Tržište nekretnina: Kupci znaju što žele, poslovi se teško sklapaju
Autor/izvor: SEEbiz / Domosfera / Banka
Datum objave: 23.06.2013. - 20:21:00
Zadnja izmjena: 24.06.2013. - 08:22:09
ZAGREB - Ponuda na tržištu stambenog prostora nadmašuje potražnju još od kraja 2008. godine kada je zbog globalne ekonomske krize likvidnost tržišta stambenih nekretnina u odnosu na prethodne godine znatno smanjena. Stoga je i razlika između traženih i ostvarenih cijena znatna, proces prodaje dug, a pregovori vrlo zahtjevni.
Kupci su dobro informirani, uglavnom točno znaju što žele i najviše vrednuju dobar omjer kvalitete i cijene, navodi se u analizi tržišnih trendova koju uz druge aktualnosti na tržištu nekretnina donosi peti broj kvartalnog biltena ZANE-a, specijaliziranog društva za poslovanje nekretninama u vlasništvu Zagrebačke banke, donosi portal domosfera.hr.
 
"Brzina utrživosti stambenih nekretnina osjetno je smanjena, a tomu dodatno doprinose sve stroži uvjeti financiranja od banaka (i za investitore novih projekata i za potencijalne kupce) te općenito nedostatak kapitala na tržištu. No, budući da je zbog toga tijekom prethodne tri godine došlo i do smanjenja proizvodnje novih nekretnina, od kraja 2012. bilježi se blago poboljšanje u smislu brzine utrživosti nekretnina, no isključivo onih dobro projektiranih i na kvalitetnim lokacijama", navodi se u analizi.
 
S druge strane, tržište je dobro razvijeno u smislu da su informacije o ponudi lako dostupne, da je uloga svih sudionika u prometu nekretnina jasno definirana i regulirana zakonom, a i prijenos vlasništva provodi se znatno brže i učinkovitije u odnosu na prethodne godine.
 
Negativnim parametrima razvijenosti tržišta nekretnina u ZANE-u smatraju nedostupnost nekih bitnih podataka o tržištu (točna vrijednost tržišta, ukupan broj kupoprodaja i sl.), objavu službenih podataka sa znatnim vremenskim odmakom te tržište najma stambenog prostora koje se i dalje gotovo u cijelosti realizira u sivoj zoni.
 
Kao glavne postojeće trendove na tržištu stambenih nekretnina iz ZANE-a izdvajaju daljnju stagnaciju prodaje i sporo rješavanje postojećih zaliha na tržištu, pritisak na dodatni pad cijena stanova (i onih osrednje kvalitete na prosječnim lokacijama, ali i onih kvalitetnijih, na atraktivnijim lokacijama), zatim činjenicu da je tržište najma stanova još uvijek nerazvijeno i nedovoljno zakonski uređeno,  uključenje države u oživljavanje tržišta stambenih nekretnina putem programa POS plus, zatim zeleni aspekt gradnje i energetski certifikati zgrada kao nove standarde u graditeljstvu, te daljnje smanjenje troškova investicije zbog smanjenja komunalnih davanja i daljnjeg pada troškova gradnje.
 
Kad je pak riječ o očekivanim trendovima na tržištu stambenih nekretnina iz ZANE-a navode manji volumen izgradnje novih rezidencijalnih nekretnina, daljnji pad cijena nekretnina kao posljedica prezaduženosti investitora kod poslovnih banaka i nemogućnosti ispunjenja kreditnih obveza, ali i kupovne moći potencijalnih kupaca, zatim daljnju segregacija tržišta u smislu kvalitete, s time da postoji potražnja za kvalitetnom novogradnjom na dobrim lokacijama.
 
Također se očekuje blagi rast cijena istinski kvalitetnih građevinskih zemljišta u većim gradovima (posebno Zagreb i Split), s obzirom na malu ponudu takvih nekretnina te s obzirom na to da u vremenima krize cijena zemlje uobičajeno raste (najsigurnija investicija). Nadalje se može očekivati sve manje gradnje rezidencijalnog prostora za masovno tržište (niži srednji sloj), a predviđa se da će tu ulogu investitora morati preuzeti država (POS), lokalne uprave i javno-privatno partnerstvo. Privatni sektor sve će se više okretati stabilnijem višem srednjem sloju tržišta, ali uz kvalitetno pripremljene projekte s odgovarajućim omjerom cijene i kvalitete. Konačno, valja očekivati i postupno okretanje investitora dobro planiranim projektima i gradnji za poznate kupce.