SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Trump zbog migranata smanjio pomoć Srednjoj Americi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.06.2019. - 07:51:57
WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa za stotine je milijuna dolara smanjila pomoć Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu nakon što se Trump obrušio na te tri zemlje jer su tisuće njihovih stanovnika zatražile azil na američkoj granici s Meksikom.

Plan će vrlo vjerojatno naići na žestok otpor oporbe u Kongresu.

Neki zastupnici, među kojima su i Trumpovi republikanci i demokrati, nezadovoljni su zbog toga što predsjednik uporno ignorira zakone o potrošnji proračunskog novca koje je usvojio Kongres, a neke od njih Trump osobno potpisao.

Zastupnici koji se ne slažu s planom kažu da je okrutno smanjivati pomoć zemljama koje se bore protiv gladi i zločina i upozoravaju da će potez biti kontraproduktivan jer će vrlo vjerojatno povećati broj migranata.

Dužnosnici u Kongresu kažu kako su im članovi Trumpove administracije rekli da će preraspodijeliti 370 milijuna dolara pomoći zemljama Srednje Amerike koje su zastupnici odobrili u proračunu za 2018. i suspendirati dodatnih 180 milijuna dolara iz proračuna za 2017.

Sav taj novac za te godine dosad nije potrošen.

Administracija je u ožujku najavila da će smanjiti pomoć trima zemljama nakon što je Trump izrazio nezadovoljstvo s njihovim imigracijskim politikama.

Sredstva im neće biti isplaćena dok Washington ne bude zadovoljan njihovim mjerama da smanje broj migranata koji prelaze američku granicu, rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

"Zajedno s Kongresom, preraspodijelit ćemo ta sredstva na druge prioritete", dodala je ne ulazeći u detalje.

Američki dužnosnik koji je upoznat s planom rekao je da će administracija to učiniti do kraja travnja 2020.