SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CARINE
 
Trump prijeti BMW-u i Mercedesu
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 23.03.2019. - 19:36:20
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je europske proizvođače automobila, sugerirajući mogućnost nametanja carinskih tarifa kompanijama kao što su BMW i Mercedes ukoliko ne izgrade nove tvornice na tlu SAD-a.

U intervjuu za Fox Business Network, Trump je kazao kako je odbio prijedloge iz Bruxellesa da automobilske carine između EU i SAD-a budu jednake nuli.

"Oni imaju BMW, imaju Mercedes, imaju mnogo dobrih automobila koji dolaze ovamo. Želim da se takvi automobili prave ovdje. Ako ih žele prodavati Amerikancima, neka ih prave ovdje!", rekao je predsjednik SAD-a.

Trumpovi komentari dolaze mjesec dana nakon što je tamošnje ministarstvo ekonomije sačinilo izvještaj o učinku uvoza automobila na nacionalnu sigurnost. Iako izvještaj nije objalodanjen, postoje indicije da uvoz automobila iz trećih zemalja pogoršava trgovinski deficit.

Trump ima rok do sredine svibnja da donese bilo kakvu odluku vezanu za izvještaj. Ono što može učiniti jest podići tarife na 25 posto na sve automobile ili na samo specifične automobilske dijelove.

"Chevrolet nikada neće biti prihvaćen u Europi kao što je Mercedes ovdje. To nije dobar dogovor", zaključio je Trump.

Ideja podizanja carina na automobile iz Europske unije naišla je na neodobravanje članova Kongresa iz obje stranke, kao i neodobravanje pojedinih predstavnika Bijele kuće.