SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAD-KINA
 
Tri pritiska Trumpa na Kinu
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 22.03.2018. - 11:06:19
KOLUMNA - Službeni Peking je vrlo nezadovoljan posljednjim američkim potezom. Trumpova administracija je dala do znanja Kini da je itekako svjesna svih za kineske interese iritirajućih točaka i da ih je spremna stisnuti. 

Jedna od takvih je Tajvan. Trump je potpisao zakon kojim se potiču kontakti na visokoj razini između tajvanskih i američkih dužnosnika. 

Pomoćnik zamjenika državnog tajnika Alex Wong odmah je otputovao u Taipei gdje je rekao da veza između SAD-a i Tajvana nikad nije bila jača, kao i privrženost postojećim obavezama.

Xi Jinping je ranije upozoravao da su svi pokušaji „razdvajanja domovine osuđeni na propast i dobiti će osudu naroda i ljudi.“ Iako nije specifično prozvao SAD, Xi je indirektno dao do znanja da će se oduprijeti bilo kakvim američkim pokušajima unošenja razdora ne samo na otoku, već i u Hong Kongu i Makau. Kina je najavila jačanje politike promocije patriotizma u tim posebnim administrativnim regijama. 

Najoštriju reakciju je, naravno, objavio kineski nacionalistički tabloid Global Times. U uredničkom članku, novina je eksplicitno rekla da se Kina mora suprotstaviti zakonu. 

„Kinesko kopno može pritisnuti SAD u drugim područjima bilateralne suradnje: na primjer, pitanje korejskog poluotoka i iranskog nuklearnog pitanja. Kopneni dio može se postaviti  protiv SAD-a u međunarodnim organizacijama poput UN-a”, stoji u članku.

Global Times također ne isključuje i vojne mjere. „Kina se također mora pripremiti za izravan vojni sukob u Tajvanskom tjesnacu. Treba jasno naglasiti da će jačanje službene razmjene između SAD-a Tajvana imati ozbiljne posljedice na Tajvan“.

U suprotnosti sa službenom retorikom Pekinga, Global Times je odbacio mirna rješenja najvažnijeg kineskog pitanja, naglasivši da je zabluda smatrati da će ujedinjenje biti miran i harmoničan proces. „Na putu prema ujedinjenju, palice znače više od cvijeća“, zaključuje članak. 

Osim uvođenja tarifa i promoviranja suradnje s Tajvanom, SAD sada razmatra i udar na kineske obrazovne i kulturne programe. Zastupnik donjeg doma, republikanac Joe Wilson predstavio je novi nacrt zakona kojim se zahtijeva da se kineske kulturne organizacije  i Instituti Konfucija registriraju kao strani agenti. Wilsonov zakon je također uperen protiv bilo kojih stranih programa koji promiču agendu stranih vlada na američkim sveučilištima

Iako se u prijedlogu ne spominje Institut Konfucija, prema riječima autora nacrta, zakon će se odnositi na sve programe kineske vlade koji nude jezične i kulturne programe na više od stotina američkih sveučilišta. Zakon, naime, ne bi zabranio takvu djelatnost ali bi tražio od nositelja programa, od organizacije pa čak i lobističkih pojedinaca da registriraju svoju djelatnost i u potpunosti otkriju izvore svojih financiranja.

Trumpova administracija je s ova tri koraka obuhvatila tri bitna područja: ekonomiju, sigurnost i „soft power“. Ako se ovako nastavi, Trumpova administracija će sigurno nastojati vršiti pritisak i na druga područja kineskih interesa i aktivnosti, poput projekta Pojas i Put, Tibeta ili indijsko-kineskog teritorijalnog spora.