SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Trgovinski razgovori SAD-a i Kine nastavit će se sljedećeg tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.07.2019. - 07:25:42
WASHINGTON - Najviši predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kine dogovaraju nastavak razgovora sljedećeg tjedna kako bi pokušali riješiti jednogodišnji trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, priopćili su u srijedu dužnosnici Trumpove administracije.

"Ti će se razgovori ozbiljno nastaviti idućeg tjedna", kazao je novinarima na brifingu ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow, prenosi Reuters.

Službenik Ureda američkog trgovinskog predstavnika kasnije je izjavio da su strane u postupku zakazivanja telefonskog razgovora na visokom nivou s kineskim dužnosnicima za sljedeći tjedan.

Glavni pregovarači na strani SAD-a su američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i tajnik trezora Steven Mnuchin, dok je glavni kineski pregovarač potpredsjednik Liu He.

Dvije strane već su telefonski razgovarale od prošlog vikenda kada su američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping pristali na ponovno pokretanje razgovora koji su zastali u svibnju.

Kudlow nije bio jasan u pogledu vremenskog roka za ponovno pokretanje razgovora licem u lice, rekavši da će početi "uskoro" i da će uslijediti najava.

"Ne znam točno kada. Oni su na telefonu. Bit će na telefonu u tjednu što dolazi i zakazat će sastanke licem u lice", rekao je.

Razgovori SAD-a i Kine prekinuti su u svibnju nakon što su američki dužnosnici optužili Kinu da se povlači iz obveza koje je ranije prihvatila u tekstu sporazuma koji su pregovarači gotovo dovršili.