SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE HRANE
 
Trgovci: Hrana će pojeftiniti ako dobavljači snize cijene
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 04.08.2018. - 11:35:33
ZAGREB - Nakon što su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak najavili uvođenje međustope poreza na dodanu vrijednost od 13 posto koja će se primjenjivati na meso, ribu, voće, povrće i pelene, što bi, prema riječima premijera, trebala biti svojevrsna demografska mjera i oblik rasterećenja kućnog budžeta za najveći broj građana, postavlja se pitanje hoće li niži PDV automatski značiti i niže cijene tih proizvoda za građane.

U Vladi ne dvoje da će najavljene mjere dovesti do smanjenja cijena, unatoč tome što nemaju mehanizme kojima bi trgovce na to prisilili, no smatraju da će vrlo konkurentno tržište odraditi svoje.

Hrana, u ovom slučaju svježe meso, riba, voće i povrće, svakodnevno su u potrošačkoj košarici, a najavljena mjera trebala bi utjecati na smanjenje cijena tih proizvoda, što bi pak trebalo povećati raspoloživi dohodak. Drugim riječima, građani će uštedjeti na spomenutim proizvodima te će im tako ostati sredstva za neke druge namjene, poruka je ministra Marića.

Trgovci su još uvijek suzdržani, ispituju teren i čekaju reakcije ostalih čimbenika u formiranju konačnih cijena na policama. Kako su nam rekli u Konzumu, oni su zadnji koji trebaju korigirati cijene nakon smanjenja PDV-a.

- Konzum je zadnji u lancu u kojem svi moraju ugraditi smanjenje PDV-a u svoje cijene kako bi od smanjenja na kraju korist imali kupci. Iskreno se nadamo da će svi naši dobavljači to i učiniti. Ako bude tako, smanjenje PDV-a moći ćemo u potpunosti prenijeti na krajnje kupce kroz sniženje cijena za iznos sniženja stope PDV-a. Konzum sigurno neće koristiti smanjenje PDV-a za povećanje svoje marže i kao što smo rekli, možemo se samo nadati da će i drugi tako postupiti - poručuju za Glas Slavonije iz našeg najvećeg trgovačkog lanca.

Iz Kauflanda su nam poručili kako planiraju prilagoditi cijene ako se PDV na određene prehrambene proizvode zaista snizi, no sve dok se uredba ne provede, ne mogu govoriti o točnim brojkama.Što se trgovaca tiče, dakle, sve je još "u zraku", tek treba vidjeti koliko će se, i hoće li uopće najavljena mjera značajnije utjecati na kvalitetu života građana. Na tom tragu je i mišljenje Tanje Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

- Ako budemo radili po principu da ćemo pojeftiniti meso i povrće, što pozdravljam, jer su to proizvodi koje svakodnevno koristimo, a poskupjet će zdravstveno osiguranje, postavlja se pitanje koliko će građani, posebice ako ih ima više u kućanstvu, uistinu kvalitetnije živjeti. Ako budemo poskupljivali neke stvari koje su esencijalne, kao što je sektor zdravstva, a smanjivali u sektoru prehrane, nećemo mnogo učiniti. Štoviše, ako poskupljenja u zdravstvu budu veća od najavljenih ušteda u prehrani, moguće je čak da građani na kraju budu financijski u gubitku. Imali smo, sjetimo se, situaciju s brašnom kada je ono pojeftinilo, ali su cijene kruha ostale iste, tako da tek treba vidjeti što će ova mjera Vlade donijeti - poručila je Popović Filipović.