SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPAŠAVANJE
 
Trajekt Aurelia na putu za Split, tegljenje će potrajati sve do poslijepodne
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.05.2019. - 06:51:43
ZADAR - Putnički brod Aurelia, talijanske brodarske kompanije SNAV, i dalje je na putu prema Splitu. Tegli ga remorker Pollux koji ga je privezao u četvrtak oko 15 i 30.

Tada su krenuli na put dug 60 nautičkih milja brzinom od tri čvora po satu. Ovim tempom, prema posljednjim informacijama iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), Aurelia će se prema Splitu vući još barem 20 sati. Odnosno, mogla bi pristati na splitski vez danas popodne ili navečer.

Aurelia, sada praćena brodicom lučke kapetanije i nakrcana s 215 putnika i 92 člana posade, isplovila je u srijedu oko 20.30 iz Ancone i trebala je u četvrtak oko sedam sati ujutro uploviti u Split. No tijekom noći je, nekih 9 nautičkih milja od Žirja, otkazao jedan motor i trajekt je satima plutao na pučini.

Na brodu nema ozlijeđenih. Jedan Talijanka se onesvijestila uslijed valjanja zbog jakog juga. Nema ni onečišćenja.

Nedugo nakon dojave o kvaru pogona, u blizini Aurelije neko je vrijeme plovio putnički brod Maira, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio raspoloživ u slučaju potrebe za asistencijom, no to nije bilo potrebno s obzirom na to da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzeo sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u splitsku luku.

U koordinaciji s Lučkom kapetanijom Zadar i Lučkom upravom Zadar, predstavnik brodara angažirao je tegljač Pollux, iz sastava tvrtke Jadranski pomorski servis d.d., koji je u četvrtak u 15 sati doplovio do Aurelije, i to nakon što je otkazan prethodni angažman dvaju tegljača tvrtke Brodospas d.d. koji zbog vremenskih uvjeta nisu mogli isploviti prema otvorenome moru.

"Tegljač Pollux je presreo Aureliju u 15 i 33. Kasnio je 33 minute zbog stanja mora, tamo su visoki valovi. S tegljača je javljeno da je brod uhvaćen u tegalj i krenulo je tegljenje. Zasad je jugo u slabljenju", rekao nam je David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nakon svih sigurnosnih provjera tegljenje broda prema luci Split započelo je u 16 sati 30 minuta.

Foto: HRT