SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGAĐAJI
 
Tradicionalna kineska medicina na velika vrata ušla u Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.11.2019. - 17:53:00
Zadnja izmjena: 11.11.2019. - 22:13:56
ZAGREB - Lijepo je danas bilo vidjeti atmosferu u zagrebačkom hotelu Sheraton.

SEE TCM Summit okupio je oko dvije stotine uzvanika i gostiju. Gotovo stotinjak kineskih liječnika uz goste iz Njemačke i Slovenije okupili su se kako bi započeli kompleksan poduhvat edukacije o tradicionalnoj kineskoj medicini o kojoj se u Hrvatskoj još uvijek relativno malo zna. 

Pomoćnik glavnog tajnika Svjetske federacije društava tradicionalne kineske medicine Chen Lixin vidi Hrvatsku kao logično mjesto za razvoj TCM-a u Europi.

- Povoljne klimatske prilike i geografska pozicija Hrvatske otvaraju nam brojne mogućnosti koje će zasigurno privući i brojne kineske investitore u Hrvatsku u zdravstvenom sektoru, rekao je Chen Lixin.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić poručuje i kako je osobno naklonjen metodama TCM-a.

- Ministarstvo zdravstva bit će vam partner u svemu što budete željeli raditi u Hrvatskoj. Ubrzat ćemo rad na zakonskoj regulativi kako bismo mogli zaokružiti sve ono što tradicionalna kineska medicina može ponuditi Hrvatskoj, rekao je Plazonić.

Željka Žnidarić, izaslanica Krapinsko-zagorskog župana kaže kako je logično da je upravo Hrvatsko zagorje prepoznato od strane kineskih investitora.

- Imamo što za ponuditi i kineskim investitorima, ali i svim ostalima. Drago nam je što će upravo u Krapinskim Toplicama otpočeti praksa TCM-a u Hrvatskoj, rekla je Žnidari.

Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e podsjetio je na to koliko je njeogva asocijacija učinila na zbližavanju Hrvatske i NR Kine.

- Put je bio trnovit. I dalje možemo reći da ne znamo previše jedni o drugima, ali ubrzano učimo. Tradicionalna kineska medicina može biti odlična poveznica dvaju kultura, rekao je Rendulić.

Generalni menadžer njemačke klinike TCM Klinik Bad Kötzting i jedan od pionira tradicionalne kineske medicine u Europi Anton Staudinger objasnio je kako je priča s TCM-om uspjela u Njemačkoj.

- Na početku je bilo dosta skepse, a sada vidimo da su troškovi zdravstvenog sustava značajno smanjeni u našoj regiji upravo zahvaljujući metodama TCM-a, rekao je Staudinger.

Anita Mišković iz FizioVite predstavila je svoju kompaniju koja će biti nositelj projekta TCM-a u Hrvatskoj. 

- Vidimo potrebu za edukacijom u kontekstu TCM-a, ali i prilike u zdravstvenom turizmu i privatnoj praksi, poručila je Mišković.

Vlasta Brozičević iz Termi Selce izrazila je oduševljenje onime što je vidjela na današnjoj konferenciji. 

- Vidimo brojne mogućnosti sinergije između onoga što radimo mi i onoga što nam može pružiti TCM na jedinstvenoj lokaciji u Selcu. Pozivamo kineske partnere na suradnju, rekla je Brozičević.

Summit je organizirala Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) u suradnji sa Svjetskom federacijom društava tradicionalne kineske medicine (WFCMS) i kompanijom Z-Run Wellton Industry. Svi su sudionici jedinstveni u ocjeni - summit je ispunio svoj cilj promocije međunarodne suradnje i razvoja tradicionalne kineske medicine (TCM) u jugoistočnoj Europi.