SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Tillerson otkrio kako je mirovni plan za Bliski istok "daleko uznapredovao"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.02.2018. - 15:27:00
AMMAN – Rad američke administracije na novom mirovnom planu za Bliski istok je "daleko uznapredovao", a predsjednik Donald Trump će odlučiti kad će ga otkriti, rekao je u srijedu državni tajnik Rex Tillerson tijekom posjeta Jordanu.

Tillerson je potpisao petogodišnji paket pomoći kojim se, usprkos Trumpovim prijetnjama da će ukinuti financiranje država koje su se usprotivile njegovoj odluci o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela, produžuje podrška Jordanu, ključnom američkom savezniku na Bliskom istoku.

Komentirajući mirovni plan, Tillerson je rekao "kako ga je vidio" i da se na njemu radi "mjesecima".

"Mislim da će biti na predsjedniku da odluči objaviti plan kad će smatrati da je vrijeme za to i da je spreman. Rekao bih da je plan daleko uznapredovao", otkrio je Tillerson.

Trump je u prosincu izvršio presedan u desetljećima dugom američkom pristupu američke politike u regiji kad je priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela i pokrenuo proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad iz Tel Aviva.

Taj je potez izazvao bijes arapskog i islamskog svijeta i natjerao palestinskog predsjednika Mahmuba Abasa da objavi da više neće surađivati sa Sjedinjenim Državama kao posrednikom u pregovorima.

Trump je zaprijetio da će ukinuti financijsku pomoć onim državama koje su podržale rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se Washington poziva da odustane od odluke o Jeruzalemu. Jordan je bio među tim državama.

Hašemitska dinastija jordanskog kralja Abdulaha starateljica je svetih muslimanskih mjesta u Jeruzalemu zbog čega je službeni Amman posebno osjetljiv na bilo kakve promjene statusa tog grada.

Tillerson i jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi potpisali su neobvezujući memorandum o razumijevanju u sklopu kojeg će Jordan u idućih pet godina primiti 6,375 milijardi dolara, počevši od ove godine. Prijašnji sporazum te vrste trajao je tri godine.

"Ovaj memorandum naglašava ključnu ulogu koju Jordan igra pri pomoći da se čuva i radi na regionalnoj stabilnosti, te da podržava američke ciljeve poput svjetske kampanje u borbi protiv Islamske države, suradnje u borbi protiv terorizma, te ekonomskog razvoja", priopćio je američki State Department.

Sukobi u susjednim Siriji i Iraku zadali su udarac jordanskom gospodarstvu, zbog čega se Amman morao zadužiti u inozemstvu i kod kuće.

Tillerson bi ovog tjedna trebao posjetiti i Tursku, državu čiji su se odnosi sa SAD-om pogoršali u proteklom razdoblju jer Washington podržava kurdski YPG u Siriji koji Ankara smatra terorističkom skupinom.

"Turska je i dalje važna saveznica SAD-a iz NATO-a... Moramo pronaći način kako bi i dalje surađivali u istom smjeru. Predani smo istom cilju u Siriji", naglasio je Tillerson o posjetu.