SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Tender za prodaju Laste čeka 2019. godinu
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 11.12.2018. - 15:04:17
BEOGRAD - Iako je raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Laste bilo planirano do kraja ove godine, kako stoji i na sajtu Ministarstva privrede, u tom ministarstvu je eKapiji rečeno da će tender za prodaju tog saobraćajnog preduzeća ipak sačekati narednu godinu.

- Uprkos naporima Ministarstva privrede da pripremi SP Lasta a.d. Beograd za privatizaciju u 2018, realnije je očekivati raspisivanje javnog poziva u prvoj polovini 2019. godine, kažu u Ministarstvu privrede i dodaju da zainteresovanih investitora već ima.

U resornom ministarstvu naglašavaju da je u tom preduzeću 27. novembra okončana konverzija poreskog duga Laste u kapital, upisom nove emisije akcija u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti.

- Akcionarski fond je i dalje najveći pojedinačni akcionar Laste sa učešćem u kapitalu od 29,70% , Republika Srbija ima 13,77% učešća, a Grad Beograd 11,47% - navode u Ministarstvu privrede.

A iz Laste poručuju da ta kompanija dobro posluje i da intenezivno radi na proširenju kapaciteta, ugovaranju novih poslova i obnavljanju voznog parka.

- Lasta je stabilizovala svoje poslovanje i u predhodnih 12 meseci obnovila svoj vozni park sa više od 100 vozila, ističe za eKapiju Miodrag Skendžić, rukovodilac marketinga, informacionih sistema i komercijalne službe u u ovom saobraćajnom preduzeću i dodaje da se Lasta "ponosi redovnošću održavanja linija od preko 99%".

Pored države i Grada Beograda, u Lasti 4% akcija imaju i druge lokalne samouprave, dok udeo od 23% drže mali akcionari, rečeno nam je u toj firmi.

Inače, kada bude raspisan, to će biti drugi tender za privatizaciju Laste. Prva prodaja pokušana je u novembru 2007. godine a rok za dostavljanje ponuda produžavan je tri puta u narednih godinu dana, da bi početkom 2008. jedina pristigla ponuda od strane konzorcijuma firmi "Mayer's Cars&Trucks Company" i "Horn&Leibovitz", proglašena nepotpunom.