SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
TDR: U 2013. pad prodaje cigareta od 17%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.09.2014. - 13:04:28
ROVINJ - Unatoč sve izazovnijim tržišnim uvjetima, TDR je kao jedan od vodećih regionalnih proizvođača cigareta u prošloj godini ostvario rast i zadržao stabilne pozicije na svim tržištima jugoistočne Europe. U jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR se tako učvrstio kao jedina neovisna kompanija u Europi, koja je lider na domaćem tržištu i u susjednim zemljama.
„Ukupna prodaja TDR-a u 2013. godini iznosila je 9,5 milijardi cigareta, pri čemu je 64,5 posto ostvareno u izvozu. Svaki peti potrošač u regiji konzumira cigarete TDR-a koji je na na tržištima regije prisutan s 6 svojih brendova u svim cjenovnim segmentima“, izjavio je predsjednik Uprave TDR-a, Mato Zadro na redovitom godišnjem druženju s novinarima iz jugoistočne Europe.

U 2012. godini TDR je prodao 11,56 milijardi cigareta pri čemu je 63 posto ostvareno u izvozu. Drugim riječima, prodaja TDR-a lani je smanjena za oko 17 posto.

S tržišnim udjelom većim od 60 posto i 3,4 milijarde prodanih cigareta, TDR je lider na hrvatskom tržištu. S 1,8 milijarde prodanih cigareta u 2013. godini i stabilnim tržišnim udjelom većim od 30 posto, TDR je lider i na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine te jedan od vodećih hrvatskih izvoznika na BiH tržište.

U prošloj je godini u Srbiji TDR prodao 1,2 milijarde komada cigareta i ostvario rast tržišnog udjela koji je do kraja 2013. godine dostigao 9,6 posto. Rast je nastavljen i tijekom ove godine, pa je tržišni udjel dostigao 10,1 posto, što je najviše od dolaska TDR-a na srpsko tržište. TDR kontinuirano širi poslovanje i na makedonskom tržištu. U 2013. godini u Makedoniji je prodano 510 milijuna komada cigareta, što je rast od  6,25 posto u odnosu na godinu ranije. TDR i u 2014. godini bilježi daljnje povećanje tržišnog udjela koji danas iznosi 7,3 posto.  Dobre poslovne rezultate TDR bilježi i na tržištima Slovenije, Kosova i Crne Gore, gdje je udjel također povećan u 2013. godini.

TDR razvija novi prostor za rast i izvan regije, stoga je svoje napore usmjerio na odabrana europska i bliskoistočna tržišta. Jedno od najperspektivnijih je svakako iransko, gdje je važan iskorak napravljen u rujnu 2013. otvaranjem tvornice u Sariju, glavnom gradu pokrajine Mazandaran. Tvornica vrijedna 30 milijuna eura otvorena je u suradnji s Iranian Tobacco Company. Drugo najveće tržište TDR-a izvan regije je Češka, gdje je u 2013. godini prodano 255 tona cigareta, a slijedi Španjolska s 127 milijuna.

Gospodarska kriza i pad kupovne moći smanjili su legalno tržište cigareta u regiji jugoistočne Europe za čak 24 posto u posljednjih 5 godina. Na tržištima regije, zbog rastućeg poreznog pritiska, velike se promjene događaju i u strukturi potrošnje. Potrošači u sve većem broju prelaze na rezani duhan, čiji je udjel drastično porastao, pa sada iznosi i preko 20 posto u BiH, oko 14 posto u Hrvatskoj i preko 8 posto u Srbiji. U Crnoj Gori i na Kosovu udjel je nešto manji, ali je od 2008. godine povećan za pet, odnosno na Kosovu za čak 10 puta.

Najvažniji brend TDR-a je Ronhill, najsnažniji cigaretni brend u Hrvatskoj i jedan od najsnažnijih u cijeloj regiji. Ronhill je prisutan na svim tržištima na kojima TDR posluje, a njegov udjel u ukupnoj prodaji TDR-a u jugoistočnoj Europi je gotovo 50 posto. Walter Wolf je drugi najvažniji brend i izvozni proizvod TDR-a, prisutan je na pet regionalnih tržišta, na kojima se ostvaruje više od 50 posto ukupne prodaje.

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL