SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SASVIM OTVORENO
 
Tasovac poručuje piscima: Unazadili ste i sebe i profesiju
Autor/izvor: SEEbiz / Blic
Datum objave: 27.10.2013. - 08:19:36
BEOGRAD - Definisanje kriterijuma za dodeljivanje novca književnim časopisima, stipendije, izmene Zakona o javnim nabavkama, prazni novčanici, broj časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama... bile su teme sastanka ministra kulture Ivana Tasovca sa delom protagonista naše književne scene juče u Narodnoj biblioteci Srbije.
U pozdravnom govoru ministar je uz zahvalnost onima koji su inicirali raspravu i dostavili predloge za rešenje problema na srpskoj književnoj sceni konstatovao da je naša književna scena „institucionalno zapuštena“ i da zahteva „redefinisanje“.

- Držim da je suština problema sa kojim se suočavamo jedan negativan trend u kome su savremeni pisci na putu da izgube uticaj kroz sopstveni medij - knjigu. Društveni uticaj pisaca više se ostvaruje kroz masovne medije nego kroz knjigu. Publika pisce sve manje pamti po njihovom literarnom izrazu, a sve više po kolumnama ili političkim izjavama u medijima - rekao je na početku govora Tasovac.

Saša Ćirić iz časopisa “Beton” predložio je da se napravi rang-lista književnih časopisa i manifestacija na osnovu kojih će se deliti sredstva iz budžeta, a ne da se radi nezameranja da svakome pomalo. Napomenuo je da takva praksa postoji u Hrvatskoj.

Ministar je potom osvetlio paradoks da u vremenu krize imamo i pisaca i izdavačkih kuća više nego ikad.

- Srazmerno tome, svako mesto sa železničkom stanicom ima svoju književnu nagradu ili manifestaciju. Uostalom, evo šta kaže evidencija Ministarstva kulture i informisanja: u Srbiji se danas održava 135 književnih manifestacija, dodeljuje se 128 književnih nagrada, pisci su podeljeni u pet udruženja (u doba SFRJ postojalo je samo jedno). Sa druge strane, knjižara je sve manje, a, plašim se i čitalaca, jer su biblioteke sve ređe mesta susreta čitalaca sa piscima - poručio je Tasovac okupljenima.

Potom je usledila javna rasprava u kojoj je niz predloga, ocena i stavova iznelo 20-ak pisaca, izdavača, urednika časopisa, bibliotekara.

Dejan Simonović iz Srpskog književnog društva rekao je da je preduslov za pomak da Ministarstvo kulture prestane da funkcioniše kao nebitno i poslušno odeljenje Ministarstva finansija. On je zatražio da se kod raspisivanja konkursa unapred zna visina sredstava, kao i da uplate ne kasne.

Predstavnici Narodne biblioteke i drugih biblioteka insistirali su na tome da se nabavka knjiga i arhivskih materijala, kao i organizacija književnih večeri oslobode obaveze tendera. Pisac Vule Žurić je predložio da se u saradnji sa Ministarstvom prosvete poveća broj časova srpskog jezika u školama i da se proširi obavezna lektira. Dušan Gojkov iz onlajn “Balkanskog književnog glasnika” zamerio je da je procedura konkurisanja sa obimnim formularima preskupa.

Ministar Tasovac je obećao analizu predloga.

- Imaćete vrlo brzo reakciju ministarstva na ovaj razgovor, a na sledećem susretu moći ćemo da vidimo šta je konkretno urađeno - najavio je Tasovac.