SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POLEMIKA
 
Tasovac Bujoševiću: Zašto se ne bavite svojim poslom?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.12.2015. - 22:06:22
BEOGRAD - Ministar informisanja Ivan Tasovac u odgovoru na otvoreno pismo direktora RTS Dragana Bujoševića, u kome je on naveo da je "posao ministra Tasovca da obezbedi stabilno i dovoljno finansiranje javnog servisa", ističe da "u stavu dva, Zakona o javnim medijskim servisima, u članu 23, u ovlašćenja i obaveze upalo je i da direktor mora da "organizuje i upravlja procesom rada i vodi poslovanje ustanove".
"To što se za vas vođenje poslovanja svodi na ideju da premijer i ministar smisle kako da se naplati taksa, jeste problem, ali nije moj. Zato što Statut RTS-a, u svom članu 43, stav 12, na vaše iznenađenje predviđa da je posao direktora i da "organizuje, nadzire i odgovara za sistem koji obezbeđuje finansiranje RTS iz takse"", naveo je Tasovac.

Ministar je postavio i pitanje Bujoševiću: "Zašto mislite da ne radim svoj posao, ako vas pitam – izvinite, direktore, šta ste vi radili sedam proteklih meseci? Objavili dve stare vesti o pretplati, i jedno pismo ministru informisanja?"

Tasovac dalje navodi "jedan od boljih odgovora koje sam u životu čuo – "premijer je prihvatio moje predloge, ili, bolje reći, da je i pre nego što sam ih ja izneo, on već došao do njih" Dragi direktore! O sancta simplicitas! U telepatskoj ste vezi sa premijerom! Ili vam se javilo! Fiksirali ste ga pogledom? Pa je on prihvatio nešto što niste vi izneli, nego on, ali biste sigurno to i vi, samo da nije on. Maestralno!"

Tasovac u pismu pita Bujoševića zašto ne radi svoj posao, kao na primer njegov kolega sa HRT, istakavši da "ništa ne može da razgali čoveka kao dobra halucinacija".

Direktor HRT bi, veruje Tasovac, umesto da ministru piše pisma, današnji dan iskoristio da prošeta do EPS i proba da sa njima dogovori kako da spoje uplatnice za struju i taksu.

U sličnom maniru ministar nastavlja obraćanje Bujoševiću "Srbija nije provincija Lilang, i u njoj je Zakon o javnim medijskim servisima prilagođen EU standardima, tako da to, što vam Brisel smeta, vredi samo ako se preselite u Žaoming, preuzmete ondašnju televiziju i nazovete se Kim Džong Bu. Ali, Zakon je nezgodan, i ako vam toliko odgovara njegov deo, po kojem je država nadležna za finansiranje javnih medijskih servisa, moraćete da se naviknete i na to da poštujete onaj njegov deo, koji govori o vašim obavezama

Tasovac pismo završava pitanjem diroktoru RTS: Šta ćete uraditi ako se ustanovi da niste sposobni da uradite?