SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Tasovac: Bujošević da se pozabavi viškom zaposlenih
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.12.2015. - 15:12:10
BEOGRAD - Minisar kulture i informisanja Ivan Tasovac pozvao je danas generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića da pokaže kojom analizom troškova je Upravni odbor Javnog servisa izračunao da TV pretplata treba da iznosi baš 500 dinara, te da kaže da li bi taksa bila u tom iznosu da se direktor, kako je naveo, potrudio da izračuna koliki višak radnika ima.
U pismu javnosti, ministar smatra da je Bujošević trebalo da se pozabavi racionalizacijom u samom preduzeću koje, kako kaže, zapošljava više od tri hiljade ljudi, novom sistematizacijom, povećanjem radnog učinka ili štednjom.

Bujošević je, naime, juče izrazio nadu da će premijer Aleksandar Vučić ispuniti svoja obećanja i obezbediti da finansiranje Javnog servisa bude delom putem naplate takse, a delom iz budžeta, te da će deo taksi biti regulisan tako da to postane deo računa za struju.

Bujošević je rekao da takse nisu još regulisane jer, kako je naglasio, očigledno da Ministarstvo kulture i informisanje nema razumevanje za to.

"Ministar kulture bio je taj koji je rekao da bi možda trebalo napraviti referendum da li je nama potreban javni medijski servis. Tako bismo isto mogli da pravimo referendum da li su nam potrebni bolnica, vrtić ili škola", kazao je Bujošević.

Tasovac, međutim, konstatuje da Bujošević za više od pola godine nije probao da nam, kako kaže, otkrije kako će razdvajati prihode i rashode od takse, od onih komercijalnih.

"Pa da znamo šta će građani plaćati sa tih 500 dinara", naveo je Tasovac u pismu u kome Bujoševića nazvima novinarom "sa potisnutom ambicijom da bude političar".

Ministar navodi da je ministarstvo na čijem je čelu "odavno odbilo i zamolilo da Bujošević prosto radi svoj posao i da ostane u okvirima Zakona, u čijoj su pripremi, i donošenju učestvovali i ljudi sa RTS-a i RTV-a".

"A po tom Zakonu, koji je striktno pratio i uputstva iz Evropske unije, koja je tražila da država izađe iz medija, Elektrodistribuciji ne može država da naloži da se bavi naplatom takse", naveo je Tasovac i dodao da bi to bilo moguće ako bi Bujošević sačinio ugovor sa EPS-om, kojim bi bilo predviđeno da uz EPS-ove uplatnice idu i one RTS-a.

Ministar tvrdi da bi to moglo da se uradi i "na milion drugih načina".