SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERVJU
 
Tamara Galović: Vraćam se glazbi
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 13.10.2017. - 00:06:00
Zadnja izmjena: 13.10.2017. - 00:08:13
INTERVJU - Samozatajno, na mala vrata, Tamara Galović vratila se u glazbu i razveselila time brojne prijatelje i poštovatelje dobre glazbe na Rabu. 

Što kroz promocije knjiga, likovnih izložbi i privatnih koncerata, Tamara je diskretno naznačila da bi se opet mogla ozbiljnije baviti glazbom i šire upoznati Rabljane sa svojim glazbenim umijećem. Kako svake srijede ima koncert u Conte Neru, zaintrigirani njenim koncertima, odlučili smo se napraviti intervju s umjetnicom i pobliže vam ju predstaviti. 

SEEbiz: Dugo ste na Rabu no niste s Raba?  

Galović: Rođena sam i odrasla u Rijeci gdje je i počelo moje glazbeno putovanje. Jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva je longplejka sa glazbom iz filma „Briljantin“, preslušana i otpjevana nebrojeno mnogo puta. Glazba me je, prije 18 godina, dovela i do Raba, gdje sam se zaljubila i ostala. Moj sadašnji partner, koji je također zaljubljenik u prirodu i promotor Raba, upoznao me je s ovim prekrasnim otokom, njegovim bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem i obiljem prirodnihljepota.

SEEbiz: Glazbeno ste obrazovani?  

Galović: Glazbom se izražavam od malih nogu. Cijela obitelj je muzikalna i pjevanje mi je oduvijek najprirodniji način izražavanja. Završila sam Osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci. U to vrijeme nije postojala samostalna Srednja glazbena škola, tako da sam svoju daljnju glazbenu naobrazbu nadopunila privatnim satima klavira i solo pjevanja, kao i primjenjivanjem onoga što sam naučila kroz mnoge nastupe. 

SEEbiz: Može se reći da je Vaš glazbeni početak zapravo donosio pionirsko probijanje jazz koncerata u ovoj formi kakvim ga danas poznajemo?  

Galović: U vrijeme kada sam se počela profesionalno baviti glazbom, imala sam priliku nastupati pred probranom i zahtjevnom publikom. Repertoar je bio raznovrstan: jazz, soul, blues, talijanski i francuski klasici..., gdje je do izražaja dolazilo tehničko umijeće pjevanja. Imali smo angažmane u Sloveniji, Maroku, povremeno i u Hrvatskoj. 

SEEbiz: Za glazbu ste vezani cijeli život. Niste prestali pjevati, no prestali ste s nastupima? 

Galović: S nastupima sam prestala pošto sam sa partnerom  vodila dvije zahtjevne firme. Poslije se rodila  moja Sarah i jednostavno nisam imala vremena profesionalno nastupati. Kako je Sarah sada starija, odlučila sam ponovno vratiti u muzičke vode. Ohrabrili su me mnogi eminentni glazbenici, kojima se sviđa moj stil i daju mi podstrek za nastupe. Unatoč učestalim pozivima, nisam sigurna hoće li moja daljnja karijera biti vezana samo za pjevanje na Rabu i okolici, ili ću se odlučiti i za ozibiljnije nastupe na našoj estradi, pošto imam već dobrih ponuda, ali to ovisi o mnogo faktora. 

SEEbiz: Na našu sreću sazrelo je vrijeme da ponovno profesionalizirate svoje glazbeno umijeće. Tko sve od glazbenika ima upliva na Vaš repertoar i kakva je Vaša vizija glazbenih događanja na Rabu? 

Galović: Jedna od mojih najdražih pjevačica od koje sam jako puno naučila slušajući je, svakako je Ella Fitzgerald,  kao i ostale vrhunske jazz soul blues tamnopute pjevačice – Whitney Houston, Nina Simone, Aretha Franklin, zatim Janis Joplin, Edith Piaf, Amy Winehouse, Norah Jones.....

Pitate za moju viziju glazbenih događanja na Rabu – glazbena događanja na Rabu su fantastična. U starogradskoj jezgri možete čuti Dunju Vejzović kako pjeva u svom stanu na Pjaceti uz pratnju supruga maestra na klaviru,a za to se traži karta više u New Yorku, Milanu, Parizu..., te zavšni koncerti njenih učenika u katedrali na svjetskom nivou. Gradska uprava, Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište organiziraju niz koncerata u rapskim crkvama  i ostalim adekvatnim unutarnjim i vanjskim prostorima, gdje nastupaju eminentni glazbenici klasične glazbe i opernog pjevanja. Tu su još mnogobrojne rapske muške i ženske klape i zborovi, koje stalno održavaju koncerte. Moramo spomenuti i Hrvoja Hodaka, koji je kompletan muzičar-pjevač, svirač, tekstopisac i osnivač grupe Belfast Food, koji potpomaže muzičare ovog otoka u svim segmentima, i povremeno nastupa. Dalje, kako ne spomenuti Rapske kantune čija ideja je i potekla sa Raba, a momentalno su organizirani od jedne zagrebačke firme. Moramo spomenuti i fantastičan Jazz festival koji vodi Bruno Mičetić, a koji su osmislili Goran Ćuk i Marin Javoran uz financijsku potporu Gradske uprave.

Željela bih tu naći  prostor i za moj umjetnički izražaj. To je moj odgovor na vaše pitanje o mojoj viziji glazbenih događanja.

SEEbiz: Želja Vam je da na svojim koncertima predstavite i mlade talente s otoka? 

Galović: U dogovoru s bračnim parom Andreom i Josipom Brnom, vlasnicima eminentnog lokala Conte Nero, u čijem se sklopu nalazi prekrasan atrij Kneževog dvora u kojem ja nastupam,  a koji i inače protežiraju kulturno-umjetnička događanja, došli smo na ideju da na mojim Jazz Night koncertima ubuduće predstavljamo mlade rapske talente u svim kulturno umjetničkim sferama, kada je to moguće.

SEEbiz: Dobiti koncertni prostor na Rabu je lutrija, no Vi imate stalne koncerte u atriju Kneževa dvora, tu je i uspješno koncertno ljeto, nastup u Santosu? 

Galović: Ovo ljeto je obilježio velik boj dobro posjećenih koncerata u Conte Neru, kao i koncert u Santosu koji mi je ostao u posebno ugodnom sjećanju. Imala sam priliku raditi sa odličnim glazbenicima: s Elmom Burnić, koja između ostalog pjeva sevdah jazz i brazilski jazz; sa vrhunskim pijanistom Paulom Kempfom i bubnjarem izvanrednog ritma i senzibiliteta Mihaelom Vlahom. Od samog početka smo se razumjeli na glazbenoj razinii ta kreativna atmosfera nas je inspirirala na obilje vokalnih i instrumentalnih  improvizacija, u kojima smo uživali i mi i prekrasna publika, od koje smo na svakom nastupu imali odličan „feedback“.

SEEbiz: Osim glazbe, tu je i Vaša velika ljubav spram drugih umjetnosti, književnosti primjerice?

Galović: Ljubitelj sam svih vrsta umjetnosti. Čitanje je također moja velika strast, koja je počela još u predškolskoj dobi prekrasno ilustriranim bajkama i romanima za djecu Enid Blyton „Pet prijatelja“. Tijekom godina pročitala sam jako puno knjiga. Uživala sam „putujući“ na nova mjesta, upoznavajući drugačije kulture, karaktere, običaje, uživala sam u otkrivanju tih svjetova dočaranih kroz maštu autora. Neki od mojih najdražih pisaca su Lav Nikolajevič Tolstoj, Emile Zola, Gabriel Garcia Marquez, Isabel Allende, Carlos Ruiz Zafon.... Povremeno radim u Gradskoj knjižnici Rab, što mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Fond knjižnice se neprekidno obogaćuje novim romanima i stručnim knjigama, pa se za svakoga nađe nešto interesantno.

SEEbiz: Stignete li u slobodno vrijeme posvetiti se i nekim drugim hobijima; sviranjem klavira, šetnjama, uživanju u prirodi, druženju s obitelji i prijateljima?  

Galović: Volim odvojiti vrijeme za šetnje u prirodi, bez obzira na vremenske prilike. U svojim „lutanjima“ susrećem puno životinja koje me svakodnevno oduševljavaju svojom jednostavnošću. Također uživam u sviranju klavira, čije su me crno-bijele tipke oduvijek pozivale da ih dotaknem. Sviram klasičnu glazbu, uglavnom Chopina, Beethovena, Rahmanjinova....Za razliku od pjevanja gdje je interakcija s publikom važan element muziciranja, sviranje doživljavam introvertno; odvodi me u imaginarni svijet prožet emocijama gdje ne postoje uobičajena pravila. Moja obitelj je moja najvjernija publika, drago mi je da uživaju u glazbi  sa mnom.

SEEbiz: Kao Rabljanka koja može vidjeti otok izvan njegova konteksta vjerojatno primjećujete prostore koje Rab nudi za svoj napredak i uspješnije kulturno-športsko i gospodarsko djelovanje. 

Galović: Prostora za napredak uvijek ima, a što se tiče kulturno-umjetničkih i sportskih događanja, nema mjesta u Hrvatskoj koje ima više kvalitetnih događanja u odnosu na broj stanovnika, kao otok Rab, i ne znam zašto to nije adekvatno prezentirano u medijima. Imam ideje gdje bi se još mogli održavati koncerti, iskoristiti prekrasno prirodno okruženje i odlična akustika prostora. Interesantan je i Lopar sa svojim autohtonim destinacijama. O tome se dogovara sa ovom Gradskom upravom i Turističkom zajednicom, koja potencira i financira realizaciju dobrih projekata.

SEEbiz: Kakva je Vaša vizija daljnje karijere? Zadovoljava li Vas nastupanje na Rabu ili ćete, uz podršku obitelji, svojim koncertima uljepšati večeri i dalje od otoka? Ne zaboravimo, Vaši počeci su bili toliko snažni da ste nastupali i u inozemstvu, zar ne?  

Galović:  Da, inozemstvo mi je dalo sigurnost u nastupima. Imala sam savršenu priliku u praksi provesti sve ono što sam naučila o pjevanju i glazbi. Bilo je to neprocjenjivo iskustvo, koje se tijekom godina akumuliralo i sazrelo u neprekidnu satisfakciju pjevanjem, izražavanjem kroz glazbu. Uz podršku obitelji, razmišljam o snimanju autorskih pjesama i daljnjim nastupima koliko okolnosti dozvole. Željela bih pozvati sve ljubitelje jazza da nam se pridruže 19.10. u Conte Neru na još jednom ugodnom glazbenom druženju.

Foto: Hrvoje Hodak