SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
TAKRAD: Jedan od vodećih vojnih radiouređaja osmišljen je i proizvodi se u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.06.2018. - 14:45:06
ZAGREB - TAKRAD je napredni taktički radio iza kojeg u potpunosti stoji hrvatska pamet i proizvodnja, a rezultat je rada dviju domaćih tvrtki, RIZ Profesionalna Elektronika i Impel Group.

Da je upravo TAKRAD proizvod koji ima veliki potencijal na svjetskom tržištu kada govorimo o vojnim radiouređajima, pokazuje i činjenica da je njegova tehnologija temeljena na softverskoj obradi signala, što je posljednji trend u tehnologiji koji prate samo vodeći svjetski proizvođači.

Osim međusobne komunikacije, zahvaljujući integriranim i vanjskim senzorima (GPS, akcelerometar, dozimetar, pulsmetar...), TAKRAD pruža detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika. TAKRAD također automatski prepoznaje opasne situacije (SOS – Man Down Alert) te ih dojavljuje posebno robusnim zaštićenim kanalom, što uvelike može pomoći ako se radi o vojniku koji je ranjen ili u životnoj opasnosti. Inovativna rješenja i moderne tehnologije na kojima je TAKRAD razvijen jamče konkurentnost, pa i prednost u odnosu na najveće proizvođače komunikacijskih radiouređaja.

„Riječ je o osobnom radiju modernog vojnika koji svojom superiornom SDR arhitekturom omogućuje pouzdanu i zaštićenu podatkovnu i glasovnu komunikaciju. Treba istaknuti kako TAKRAD svojim robusnim mehaničkim dizajnom te naprednom elektronikom savršeno odgovara vojnoj namjeni" – rekao je Robert Tomljanović (Impel Group), inženjer koji stoji iza TAKRAD-a.

Boris Smiljanić, direktor tvrtke RIZ Profesionalna Elektronika, dodaje: „TAKRAD jest prvenstveno vojni radiouređaj, ali može biti namijenjen različitim organizacijama kojima je potrebna ovakva vrsta zaštite i komunikacijske podrške – od vatrogasaca, službi za spašavanje ljudi, hitne pomoći i slično. Također, TAKRAD se temelji na SDR (Software Defined Radio) što omogućuje njegovu laku prilagodbi željenoj namjeni".

Opremanje hrvatskog vojnika s oružjem i opremom domaće vojne industrije koju promovira i ministar obrane Damir Krstičević, otvorilo je priliku koji su već mnogi hrvatski proizvođači iskoristiti i etablirati se na svjetskoj pozornici. TAKRAD je proizvod koji konkurira vodećim proizvođačima vojnih radiouređaja te dodatno može povećati izvoz hrvatske vojne opreme. Između ostalog, TAKRAD je i dokaz kako Hrvatska posjeduje vrhunske IT inženjere i stručnjake koji itekako mogu unaprijediti konkurentnost naših proizvoda na svjetskom tržištu.