SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPORNOST
 
Tabaković: Finansijski sistem u Srbiji otporniji na međunarodne uticaje
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 30.07.2018. - 15:36:20

BEOGRAD - Finansijski sistem u Srbiji je sada otporniji na međunarodne uticaje, pre svega jer je smanjeno učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dinar se češće koristi u transakcijama, ocenila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu kazala da je rast kreditnog rejtinga Srbije i uspešno završen trogodišnji aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) potvrda dobrog stanja u finansijama zemlje.

Za održavanje finansijske stabilnosti važna je stabilnost bankarskog sistem jer je finansijski sektor u Srbiji bankocentričan, ukazala je guvernerka.

Tabakovićeva je istakla da se u narednom periodu očekuje ubrzanje privrednog rasta koji će iznositi oko 3,5 odsto u 2018. i 2019. godini, kao i da će ostati niska i stabilna inflacija i relativno stabilan devizni kurs.

Ona je dodala je dinar u 2017. godini ojačao prema evru za 4,2 odsto.

Istakla je da su pad stope nezaposlenosti i rast zarada bili praćeni rastom kredita stanoviništva, kao i rastom štednje.

"Obim novoodobrenih kredita stanovništu je u 2017. godini bio je za 21,7 odsto viši nego u 2016. godini, pri čemu se blizu 71 odsto odnosilo na dinarske kredite, što svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu", rekla je ona.

Navela je i da je stanovništvu omogućen novi vid sigurnog ulaganja u državne hartije od vrednosti, time što je Srbija emitovala novi finansijski instrument štedne obveznice.

U sektoru privrede u 2017. godini, kako je dodala, ostvareno je poboljšanje finansijske pozicije privrednih subjekata, i oni su prošle godine ostvarili skoro dva i po puta veći pozitivan neto finansijski rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni krediti privredi, bez efekta promene kursa su povećani za 5,7 odsto uprkos znatnom čišćenju bilansa banaka usled otpisa, ustupanja i restrukturiranja problematičnih kredita.

Dodala je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora je zabeležilo oštar pad od skoro 14 procentnih poena od početka primene Strategije dok je u maju 2018. godine ovo učešće iznosilo 8,6 odsto.

Na kraju juna, kako je dodala, taj procenat je na 7,8 odsto, a očekuje se da će biti snižen za još jedan procentni poen.

Tabaković je istakla da je bankarski sektor u 2017. ostao adekvatno kapitalizovan, visoko likvidan i profitabilan.