SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LAUREAT
 
Švedska akademija: Bilo bi lijepo da Dylan nešto otpjeva
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.10.2016. - 20:58:15
STOCKHOLM - Švedska akademija u subotu je priopćila da ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dylan nije obvezan prisustvovati svečanosti njezine dodjele u Stockholmu, no očekuje od njega da održi kraći govor ili da bar nešto otpjeva.
"Može to biti kraći govor, video snimka, čak i pjesma", rekla je glavna tajnica Švedske akademije Sara Danius za javni švedski radio.

"Nadam se da će se odlučiti za nešto što on želi", kazala je, dodavši da će Akademija učiniti sve što može kako bi prilagodila svečanost njegovim željama.

Dylan je Danius nazvao u utorak kazavši kako je jako počašćen nagradom. Ona je za agenciju TT rekla da je slavni pjevač tijekom petnaestminutnog telefonskog razgovora bio "skroman, duhovit i srdačan".

Bob Dylan je ovaj tjedan napokon prekinuo šutnju o dobitku Nobelove nagrade, kazavši da ga je objava 13. listopada ostavila "bez riječi".

"Hoću li primiti nagradu? Naravno", kazao je američki pjevač i kantautor i prvi glazbenik koji je dobio tu prestižnu nagradu.

Izbor je izazvao kontroverze u literarnim krugovima, a mnogi su javno rekli kako smatraju da je nagrada trebala pripasti piscu knjiga, a ne pjesama.

I Dylanova šutnja o dobitku nagrade izazvala je kritike, a članovi Švedske akademije javno su je nazvali "arogantnom".

Akademija je poručila da su njezini članovi, nakon petodnevnog nastojanja da s laureatom stupe u kontakt kako bi ga osobno izvijestili o nagradi - odustali.

Još se ne zna hoće li Dylan prisustvovati dodjeli nagrade u prosincu u Stockholmu.

U intervjuu za britanski Telegraph je kazao da će "apsolutno" prisustvovati svečanoj dodjeli "ako to ikako bude moguće".