SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Sve više turista iz Albanije dolazi u Crnu Goru
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 04.07.2018. - 19:02:26
SKADAR - Crna Gora posljednjih godina bilježi rast broj turista iz Albanije, pa je 2017. našu zemlju posjetili 56.206 turista iz te susjedne države, saopšteno je na Privrednom forumu u Skadru.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, rekao je da se Crna Gora "sve bolje pozicionira kao destinacija kvalitetnog nautičkog, zdravstvenog i gastro turizma".

"Pa formiranje zajedničkog turističkog proizvoda s Albanijom, kao rastućom destinacijom, predstavlja projekat u obostranom interesu", rekao je Golubović.

Na forumu je saopšten podatak da je posljednjih godina prisutan trend rasta turista iz Albanije. Tako je u 2017. godini Crnu Goru posjetilo njih 56.206, odnosno 44,9% više nego prethodne godine. Oni su ostvarili 214.365 noćenja ili 86,8% više nego 2016. godine.

"Adekvatna valorizacija Skadarskog jezera i regulisanje plovnih puteva na rijeci Bojani značajno bi podigli nivo turističke ponude obje zemlje. Regulacijom vodostaja Skadarskog jezera spriječili bismo poplave i dobili oko 15.000 hektara poljoprivrednog zemljišta vrijednog oko milijardu i 500 miliona eura", rekao je Golubović.

Robna razmjena Crne Gore sa Albanijom na relativno niskom nivou: Detalj sa foruma

Skup je bio prilika da Golubović i predsjednica Unije privrednih komora Albanije, Ines Mucostepa, potpišu Sporazum o saradnji, kojim promovišu dalji razvoj trgovačkih i ekonomskih odnosa kompanija dvije zemlje.

Golubović podsjeća da je prethodnih godina robna razmjena Crne Gore sa Albanijom "na relativno niskom nivou uz konstatno rastući deficit".

On je kazao da Privredna komora Crne Gore i Unija privrednih komora Albanije potpisuju sporazum o saradnji, kojim promovišu dalji razvoj trgovačkih i ekonomskih odnosa svojih članica.

"Činjenica je da dobri politički i međukomorski odnosi nijesu uvijek praćeni adekvatnim rezultatima na ekonomskom planu, pa današnji susret predstavlja priliku za unapređenje postojećih i stvaranje novih poslovnih aranžmana, što mora biti naš prioritet u budućem periodu", rekao je Golubović.

Mucostepa je istakla da je poslovni susreti, poput foruma u Skadru, potvrda nastavka dobrih odnosa Albanije i Crne Gore.