SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NESLUŽBENO
 
Sutkinja Smiljanić večerala sa Sanaderom?
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.07.2016. - 19:23:06
ZAGREB - U pravosudnim krugovima proteklih se tjedana proširila priča o, najblaže rečeno, neprimjerenim kontaktima sutkinje zagrebačkog Županijskog suda i kandidatkinje za predsjednicu tog suda Jasne Smiljanić s optuženikom kojem upravo sudi - bivšim premijerom Ivom Sanaderom i osobama iz njegova okruženja.
Prema toj priči, jedan od najsuspektnijih kontakata dogodio se na blagdan Tijelova, 26. svibnja ove godine u Povilama u Novom Vinodolskom. Pritom se čak baratalo informacijom da su sutkinja i optuženik, u širem društvu, bili na večeri za istim stolom, prenosi Jutarnji list.

Jutarnji list krenuo je tragom tih informacija i na koncu se ispostavilo da su sutkinja Smiljanić i Ivo Sanader uistinu u isto vrijeme bili na večeri u konobi Lucija, inače u vlasništvu obitelji HDZ-ova ministra Olega Butkovića. No, prema podacima iz više izvora, bili su u različitim društvima i sjedili su u različitim dijelovima restorana.

Pojedini gosti restorana, posebice ugledno društvo iz Zagreba koje ih sve poznaje, a zateklo se te večeri u konobi Lucija, ipak je bilo zatečeno onim što su vidjeli. Naime, prema tvrdnjama očevidaca, za jednim stolom sjedili su Sanader, njegov odvjetnik Goran Suić i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić sa suprugama, dok je u drugom dijelu konobe bila sutkinja Smiljanić s prijateljicom i društvom. Očevici kažu kako nema sumnje da su se dva društva vidjela. Drugi gosti ostali su pomalo zatečeni kada je, kako tvrde, odvjetnik Suić u jednom trenutku prišao stolu za kojim je sjedila sutkinja Smiljanić, pozdravio je i zadržao se neko vrijeme s njom u razgovoru.

- Očekivali smo da će se najkasnije tada sutkinja ustati i napustiti lokal, ali se to nije dogodilo - kaže jedan od gostiju koji takvu situaciju smatra moralno neprihvatljivom.

Za komentar smo zamolili i sutkinju Smiljanić.

- Te se konkretne večere uistinu ne sjećam. Budući da je bio blagdan, mogu reći da sam bila u Novom Vinodolskom, a u tu konobu uvijek dolazim na ručkove i večere. Ono u što sam sigurna jest da gospodina Sanadera ondje nisam vidjela. Ne isključujem mogućnost da sam srela kolegu Gorana Suića, da me on pozdravio. On ljetuje u Novom Vinodolskom kao i ja i često se tamo znamo sresti i pozdraviti.

Poznajem ga, kao i niz njegovih kolega odvjetnika, ali nisam s njim ni u kakvim specijalnim odnosima. Pozdravimo se, razmijenimo koju rečenicu i to je sve - rekla je sutkinja Smiljanić, ponovivši još jednom da Sanadera u konobi Lucija nije vidjela, a kamoli da bi s njim bila na večeri.

- Pa trebala bih se ubiti da je to istina - dodala je.

Pritom je napomenula kako na određene slučajne susrete ne može utjecati jer se, primjerice, upravo sa Sanaderom i u Zagrebu nekoliko puta zatekla u istom lokalu. Konkretno u kafiću Time nasuprot zgrade suda, gdje zna otići na kavu tijekom pauze.

- Tamo je znao doći i gospodin Sanader sa svojim odvjetnicima nakon suđenja. Kao i niz drugih kolega koji tamo ispijaju kavu. Oni bi sjeli za neki drugi stol, a što bih ja trebala učiniti, odmah izjuriti iz lokala? - rekla je sutkinja Smiljanić.

Odvjetnik Goran Suić potvrdio je da je te večeri bio sa spomenutim društvom u konobi Lucija, ali je ustvrdio da tada čak sutkinju Smiljanić nije ni pozdravio.

- Točno je, gospodu Bebića i Sanadera ugostio sam u svojoj kući u Novom Vinodolskom i odveo sam ih na večeru u konobu Lucija. Točno je da je unutra bila i gospođa Smiljanić, no sjedila je u drugom dijelu lokala koji je bio pun gostiju. Nije točno da sam joj tada prilazio i posebno je pozdravljao iako se inače dobro poznajemo i u korektnim smo odnosima - izjavio je Suić, dodajući da je već čuo priču o navodnoj zajedničkoj večeri sa sutkinjom i da mu je "slabo od takvih priča".

Međutim, poznanstvo i konktakti sutkinje Smiljanić i Sanaderova odvjetnika u pravosudnim, a i širim krugovima nisu se posve bezrazložno počeli smatrati upitnima. Sutkinja Smiljanić predsjednica je sudskog vijeća Županijskog suda u predmetu Planinska, u kojem je, prema prvotnom planu, nepravomoćna presuda trebala biti objavljena još 13. travnja. No, tog dana dolazi do novog zapleta jer je, umjesto objave presude, sutkinja Smiljanić odlučila preotvoriti raspravu. Sam taj čin ne bi bio nimalo sporan ni neuobičajen da sutkinja nije preotvorila raspravu zbog dopune građevinskog vještačenja, čije je provođenje prije u dva navrata odbila naložiti. Stoga ne čudi da su odmah krenule informacije da je potreba dopune vještačenja bila samo formalni razlog za odgodu presude.