SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN EU
 
Summit prekinut, na stolu novi prijedlog proračunskog okvira
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.11.2012. - 08:44:49

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predstavio je čelnicima zemalja članica EU-a i Hrvatske novi prijedlog višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2014-2020. te ubrzo nakon ponoći prekinuo sastanak na vrhu do petka u podne kako bi nacionalna izaslanstva imala vremena za proučavanje toga prijedloga.

Prema diplomatskim izvorima, Van Rompuy je ostao pri svom prijedlogu da se u odnosu na prijedlog Komisije proračunski okvir smanji za 75 milijardi eura, što daje 972 milijarde, ali je unutar okvira predložio određenu preraspodjelu sredstava.

Tako bi se za kohezijsku polItiku izdvojilo 10,6 milijardi više nego u prijedlogu koji je Van Rompuy iznio prošli tjedan, kada je za tu proračunsku stavku predložio smanjenje za 29,5 milijardi u odnosu na prijedlog Komisije s 339 milijardi na 309,5 milijardi. Po novom prijedlogu za kohezijsku politku bi se izdvojilo 320,1 milijarda eura.

Po novom prijedlogu na dobitku je i zajednička poljoprivrenda politika, za koju se predviđe osam milijardi eura više u odnosu na prošlotjedni prijedlog.

U novom prijedlogu Van Rompuy je predložio manje iznose za poticanje konkurentnosti te za novi fond (CEF - Connecting Europe Facility), namijenjen financiranju prekograničih projekata u prometnoj, energetskoj i informatičkoj infrastukturi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je, napuštajući zgradu Europskog vijeća, sumnju da će se na ovom summitu postići dogovor.

s "Mislim da ćemo napredovati, ali sumnjam da će se postići dogovor. Već sam ranije rekla da će nam možda trebati još jedna etapa", rekla je Merkel.

Sumit je prekinut otprilike sat vremena nakon početka.