SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KINA-HRVATSKA
 
Summit koji označava novi početak u kinesko-hrvatskim odnosima
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 12.04.2019. - 07:23:33
DUBROVNIK - Lijepo je ovih dana biti u Dubrovniku. Ovaj put ne samo zbog ljepote Grada, već i zbog događaja koji označava novi početak u kinesko-hrvatskim odnosima.

Summit inicijative Kina plus 16 doveo je u Dubrovnik najistaknutije kineske političke i poslovne predstavnike. Ne samo njih. Tu je i gotovo stotinu novinara koji prate apsolutno sve što se događa oko samog summita. Naravno, zanima ih sve o povijesti Dubrovnika i Hrvatske.

Jer, Kinezi su takvi, žele u kratkom vremenu saznati što više o vama. Bez obzira radi li se o poslu ili turističkom putovanju. 

Zato je sasvim sigurno da će i Hrvatska i Dubrovnik profitirati od ovog summita koji je označen najvažnijim političkim skupom u povijesti ove države. Samo ako na trenutak promotrimo neformalnu promociju koju je Dubrovnik dobio ovih dana na kineskim društvenim mrežama. Doslovce svatko od Kineza koji su ovih dana u Gradu poslat će na desetine poruka i fotografija prijateljima i poznanicima u Kinu. Oni koji se bave promocijom i marketingom znaju koliko to vrijedi. Buduća turistička statistika, već će se to vidjeti ove godine, pokazat će da je taj efekt bio ogroman.

Šire, čitava ova regija postaje sve zanimljivija Kinezima. Govore mi to ovih dana svi s kojima komuniciram, bilo da se radi o političarima, poslovnim ljudima ili novinarima.

Možda iz nekih europskih metropola na to ne gledaju s pretjeranim simpatijama, ali ova suradnja sasvim sigurno ne dovodi u pitanje europske integracije ili bilo kakvu suradnju ovog prostora s EU. Zašto EU pomalo gubi utjecaj na ovom prostoru, to je ipak pitanje za odgovorne ljude u Bruxellesu, a ne za nas ovdje.

Ono što je neobično za Hrvatsku i Hrvate, svi s kojima sam razgovoarao ovih dana apsolutno su pozitivni prema Kini i suradnji s kineskom stranom. Netko će možda grintati zbog jakog policijskog osiguiranja i povremenih gužvi, ali drugačije, znaju i oni, to nije moglo proći.

Sasvim je sigurno: Najbolje u hrvatsko-kineskim odnosima tek dolazi!