SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VAN PAMETI
 
Sudovi odlučili ubiti satiru i humor
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 06.01.2019. - 20:11:22
KOLUMNA - Satir Balkanski iliti kako je humor postao umor. Oduvijek se raspravljalo o tome ima li u Hrvata humora. 

Zapravo, uvijek ga je i bilo no razne diktature plijevile su ga i prije no što bi niknuo. Nedavna presuda protiv NewsBara ukazuje da su neki Hrvati bili i ostali mrgodan i primitivan narod koji ne zna primiti šalu na svoj račun. Ako je postojala rimska i grčka satira koja je neštedimice prala vladare, bogataše i narod, čini se da smo mi Hrvati postali odabrani narod koji će u cijelosti uništiti humor. 

Zapravo, humor treba ne zakonom nego ustavom zabraniti u Hrvatskoj. Humor je nelogičan i neistinit. Hiperbola koja koristi niske ljudske strasti i izaziva spazam određenih mišića na licu. Humor je ljudsko zlo, a ozbiljna lica su nužnost u hrvatskoj stvarnosti. 

Hrvati su, zapravo, Vulkanci. Iskreno se nadam da će hrvatska Vlada instantno zabraniti maškare, karnevale, fašnik. Od Samobora do Jadrana. Sve to treba uništiti. Bećarce u Slavoniji, guslare u Zagori, popevke, napitnice, Sv. Martina, apsolutno sve. Uopće ne treba zakon definirati što je satira, a što ne. Zakonom zabranjena satira riješila bi sve naše probleme, a smijeh bi bio prohibiran i nepoćudan poput kokaina na novčanicama od 100 eura. Naše sudstvo, odlučno u tome da ni jednog politički i gospodarski etabliranog optuženika ne odmori na duže iza rešetaka, odlučilo je tako vratiti nas u Srednji crni vijek, pa bi uskoro mogli rehabilitirati lomaču na Markovom trgu. 

NewsBar kao i drugi satirični portali mogli bi tako biti pretvoreni u ekonomsko-propagandni program plasirane istine onih koji zaziru od istine. 

Ispada da je danas hrabrost biti duhovit. Nekad smo jedni drugima pričali političke viceve u toaletima gdje nas nitko nije mogao prisluškivati i to samo provjerenim korisnicima humora. Danas smo opet svedeni na verbalni delikt u kojem više nema prostora za kritični humor. Svi smo postali uvredljivi i sve je politički nekorektno dok i sam čovjek i njegov identitet ne budu proglašeni političkom nekorektnošću. Humor, ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, sve je uštogljeniji, cenzuriran i poliran do neprepoznatljivosti. 

Nedavno na N1 gledah vodeće satiričare u regiji. Od Zagreba do Sarajeva i Beograda. Opleli su po Vučiću i događajima u Beogradu.

Nažalost, nakon svega što se događa u regiji, satira se više ne mora bojati metka. Dovoljno je opaliti drakonsku kaznu, a sudski apologeti komornog orkestra lišenog smisla za humor, odradit će ubijanje satire u društvu koje se, gle čuda, satirički naziva demokratskim. Samo, kad narodu oduzmeš satiru i pravo na kritično ali duhovito sagledavanje stvarnosti, oduzeo si mu slobodu.

Samo čekam da nam se, poput Babuški, počnu slagati mali Putjini od sudstva, politike do narcisoidnih medijskih djelatnika koji će uspješno kastrirati svaki oblik slobode; od svih sedam grana umjetnosti do svakodnevnog slobodnog pričanja viceva.

Zapravo, Hrvatskoj ni ne treba satira, ova je država satira sama po sebi.