SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Strah od širenja virusa pritišće kineski juan; euro stabilan pred sjednicu ECB-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.01.2020. - 13:10:04
LONDON - Japanski jen u četvrtak je ojačao na međunarodnim tržištima zbog izbjegavanja rizika jer se strahuje od širenja virusa u Kini, što jača pritiske na slabljenje kineske valute, dok je euro bio stabilan pred sjednicu Europske središnje banke (ECB).
Jen je ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 109,57 jena za dolar. U ranijem trgovanju nakratko je dosegnuo najvišu cijenu u 10 dana, od 109,50 jena za dolar.
Dolar je ojačao 0,3 posto prema juanu na inozemnim tržištima, na 6,9351 juana za dolar. Juan je tako oslabio više od jedan posto od ponedjeljka, kada mu je u jednom trenutku tečaj bio najsnažniji u šest mjeseci.

Danas nisu zabilježena izrazitija jačanja tečaja jena, valute-utočišta, kao ni veće slabljenje tečaja juana, što pokazuju da među investitorima zasad ipak nema panike vezano za taj virus.

Ekonomist Commerzbanka Hao Zhou rekao je da postoji zabrinutost da će virus naštetiti domaćoj potražnji u Kini.

"Kako bi se nosila s tim rizikom, tamošnja monetarna politika mogla bi odražavati sklonost daljnjem labavljenju. Na valutnim će tržištima zasad vjerojatno prevladavati zazor od rizika", rekao je.

Tečaj eura prema dolaru neznatno je pak promijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, uoči sjednice ECB-a s koje investitori čekaju nove smjernice. Eurom se trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju od 1,1089 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je nepromijenjen, na 97,53 boda.
ECB je uveo program poticaja u rujnu i podaci objavljeni od tada pokazuju određena poboljšanja u gospodarstvu eurozone, pa analitičari ne očekuju veće novosti od predsjednice Christine Lagarde. Investitori će se fokusirati na njezine odgovore na pitanja u vezi strateškog razmatranja ECB-ove politike, a koje bi moglo uključivati promjene ciljane inflacije.

"Sjednica ECB-a, prema našem mišljenju, imat će ograničeni utjecaj na kretanje tečaja eura prema dolaru. Dva ključna elementa trebala bi prema našem mišljenju u ECB-ovoj poruci biti da podaci signaliziraju jačanje inflacije i da se ciklus slabljenja proizvodnih aktivnosti primiče kraju", napisali su analitičari banke ING u bilješci.

Na strani dobitnika je švicarski franak, koji dobiva na vrijednosti otkad je američko ministarstvo financija nedavno uvrstilo Švicarsku na listu manipulatora valuta, nakon čega su tržišta ocijenila da bi švicarska središnja banka mogla biti spremnija dopustiti jačanje franka. U četvrtak mu je cijena u jednom trenutku dosegnula najviše razine u tri godine, od 1,0737 franaka za euro.