SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJE
 
Steinmeier upozorio na nacionalizam u EU
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.05.2016. - 14:53:36
BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je u subotu na povratak nacionalizma u Europi u vrijeme dok nekoliko izazova - od nekontrolirane migracije do nestabilnosti eurzone, stavljaju na test političko jedinstvo među članicama Europske unije.
Steinmeier je rekao da prijetnju Europskoj uniji trenutačno predstavlja "politika straha, izolacije i odbijanja zajedničkih europskih rješenja".

"Dugo vremena se činilo da europski projekt nije u opasnosti. Kao rezultat financijske i migrantske krize Europa je završila u kaosu", kazao je on za regionalne novine Neue Osnabruecker Zeitung.

Oko milijun ljudi migriralo je u Europu prošle godine, što je dovelo do podjela unutar EU-a. Istočne članice su se odupirale naporima drugih država, među njima i Njemačke, da dogovore zajednički odgovor EU-a na tu humanitarnu krizu.

Steinmeier je upozorio na suparništvo među neovisnim državama koje raspiruju desničarski populisti koji zagovaraju kraj EU-a, ustvrdivši da to daje naznaku "opasne povijesne amnezije".

Jedna od nagorljivijih euroskeptičnih kampanja trenutačno se vodi u Britaniji koja se sprema za referendum o članstvu u EU-u u lipnju.