SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Stagnacija cijena nafte zbog pomiješanih signala
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.06.2015. - 14:04:15
LONDON - Današnja stagnacija cijena nafte može se pripisati činjenici što je povećana prognoza rasta globalne potražnje koju je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA) neutralizirala sniženu prognozu svjetskog gospodarskog rasta u procjeni Svjetske banke.
Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u srpnju ostala nepromijenjena i iznosila je 65,7 dolara. Značajnijih promjena u cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,23 dolara.

IEA, koordinator energetske politike razvijenih industrijskih zemalja, povisio je prognozu globalnog rasta potražnje za naftom u ovoj godini za 280.000 barela dnevno, na 1,4 milijuna barela dnevno, što bi značilo da će ukupna dnevna potražnja u ovoj godini dosegnuti gotovo 94 milijuna barela dnevno. Agencija je povisila i procjenu svjetske potražnje za naftom koju proizvode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Tržište je na tu izmjenu prognoze ipak reagiralo prigušeno, s obzirom na sniženu prognozu Svjetske banke o rastu svjetskog gospodarstva u ovoj godini, na 2,8 posto, s tri posto prognoziranih u siječnju.