SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
SRCIC: CSEBA je travanjska zvijezda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.04.2019. - 07:38:00
Zadnja izmjena: 09.04.2019. - 07:43:02
ZAGREB - Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC) proglasio je Kinesko jugoistočno europsku poslovnu asocijaciju (CSEBA) za travanjsku zvijezdu.

Razlog je tome nadolazeći summit Kine i 16 zemalja Jugoistočne Europe koji se ovoga tjedna održava u Dubrovniku. Tijekom tog summita CSEBA će održati niž važnih sastanaka te sudjelovati na Ekonomskom forumu koji je na rasporedu u petak.

Osim toga, CSEBA itekako radi i na promociji Hrvatske kao poslovne destinacije u medijima. Ovoga puta u društvu CSEBA-e u Dubrovniku će dokumentarni film snimati kolege s Televizije Sky iz Pekinga, a između ostaloga, priču o suradnji Kine i Hrvatske, uz pomoć CSEBA-e, radit će i ugledni francuski LeMonde. 

Silk Road Chamber of International Commerce organizacija je koja povezuje stotinjak gospodarskih komora na Putu svile, a čiji je i CSEBA punopravni član od kraja 2017. godine. To je prva neprofitna i nevladina međunarodna poslovna konfederacija nazvana po Putu svile. 

Summit 16 zemalja srednje i istočne Europe te Kine, održava se u Dubrovniku 11. i 12. travnja, a službeni posjet kineskog premijera Li Keqianga dolazi uoči tog summita. Li najprije dolazi u Zagreb, na bilateralne susrete, i to s državnim izaslanstvom od čak 250 članova, a zatim će se u Dubrovniku susresti sa 16 šefova država i vlada srednje i istočne Europe.

Političke i gospodarske bilateralne domete tih sastanaka malo je teže objektivno kategorizirati: iz domaćih službenih izvora sugerira se da su potencijalno veliki, a konkretnih najava kineskih ulaganja u Hrvatskoj ipak nema. Značaj se općenito potkrepljuje podatkom da, uz brojno državno izaslanstvo, na poslovni forum u sklopu inicijative “Kina plus 16” dolazi oko 380 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija te banaka, kao i najmanje 500 predstavnika kompanija i institucija iz Hrvatske te drugih europskih zemalja.