SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Spiegel: Nacionalizam u Hrvatskoj, strah od nove Mađarske
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 03.05.2016. - 20:46:15
ZAGREB - Spiegel Online, jedan od najutjecajnijih i najposjećenijih njemačkih medija, pisao je o Hrvatskoj i trenutnoj političkoj situaciji. Tekst naslova 'Nacionalizam u Hrvatskoj: Strah od nove Mađarske' Spiegelov dopisnik piše o sto dana Vlade, ministru kulture, predsjednici.

- U prvih je sto dana ministar kulture Zlatko Hasanbegović štošta postigao. Opravdao je fašističke zločine. Smanjio je ili ukinuo financijska sredstva za kulturne i medijske projekte koji nisu bliski politici. Zahtijevao je više patriotizma u školama i na televiziji. Kritika njegove osobe? Laži ili manipulacije, smatra Hasanbegović, piše u Spiegelu.

List navodi da su njegovi dvojbeni potezi savršen primjer 'nacionalističko-konzervativnoga preokreta u Hrvatskoj', koji podsjeća na situaciju koja se dogodila u Mađarskoj pod vodstvom Viktora Orbana. Osim toga, Spiegel spominje i reakcije povjerenika Vijeća Europe Nilsa Muižnieksa koji je kazao da je u Hrvatskoj ugrožena društvena kohezija i pluralizam mišljenja. Spominje se i pohvala ministra Hasanbegovića filmu Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina', koji umanjuje jasenovačke žrtve.

Osim toga, u Spiegelovu se članku govori i o stanju na HRT-u, brojnim otkazima i promjenom uredničke garniture javne televizije. Ukinuta je i satirična emisija, piše list, a reagirali su i veleposlanici zapadnih država, kojima je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pak, poručila da se ne miješaju u unutarnju politiku države u kojoj obnašaju dužnost veleposlanika. Predsjednicu Spiegel opisuje i kao umjerenu nacional-konzervativku.

Osim toga, list se dotiče i nestranačkoga premijera Tihomira Oreškovića, koji je ranije djelovao u farmaceutskoj industriji, a njegova je premijerska pozicija rezultat kompromisa na kraju višemjesečnih pregovora o koaliciji.

- Pravi su moćnici u Vladi zapravo šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, kao i vodstvo podijeljenoga Mosta, piše Spiegel.

Sva ta situacija dovodi u opasnost od ponavljanja mađarskoga i poljskoga scenarija, čega se boji hrvatska intelektualna javnost. Citiraju i politologa Sandra Knezovića, s Instituta za razvoj i međunarodnu politiku, koji je kazao da, iako postoji realna opasnost da Hrvatska krene u tom smjeru, 'ipak smo daleko od mađarskih i poljskih odnosa'.

Uz Knezovića, Spiegelov je novinar razgovarao i sa Žarkom Puhovskim, koji je istaknuo da je problem što se na ovaj način političke elite preuzimaju nacionalizam i desničarski ekstremizam, koji je dosad bio prisutan tek u malom dijelu društva, i na taj ga način čine politički relevantnim i prihvatljivim.