SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Španjolska dopustila sportašima s Kosova zastavu i himnu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2018. - 23:23:09
MADRID - Španjolska je dopustila kosovskim sportašima da na natjecanjima koja će se održavati u toj zemlji koriste kosovske simbole, zastavu i himnu, navodi se u zajedničkoj izjavi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Španjolskog olimpijskog odbora (NOC).

Ova odluka osigurava kosovskim sportašima natjecanje pod istim uvjetima kao i ostalim sportašima iz 206 nacionalnih olimpijskih odbora.

Španjolska, koja ne priznaje neovisnost Kosova, nedavno kosovskim karatistima na svjetskom prvenstvu u Madridu nije dozvolila nastup pod nacionalnim obilježjima, već pod simbolima Svjetske karate federacije.

Kosovo je do sada priznalo 111 od 193 države članica UN-a, među kojima i SAD i Velika Britanija. Međutim, neke od najvećih država svijeta kao što su Rusija, Kina, Indija, Brazil, Iran… do sada nisu priznali Kosovo.

MOO je 22. listopada 2014. primio Kosovski olimpijski odbor u privremeno članstvo da bi kosovski sportaši mogli sudjelovati na sljedećim Olimpijskim igrama. U punopravno članstvo MOO-a, Kosovo je jednoglasno primljeno 9. prosinca 2014.