SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Snažan rast građevinskih radova u Crnoj Gori
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 14.02.2019. - 20:42:01
PODGORICA - Vrijednost građevinskih radova u četvrtom kvartalu prošle godine veća je 34,9 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata.

"Vrijednost građevinskih radova veća je 12,5 odsto u odnosu na isti kvartal 2017. godine", navodi se u saopštenju.

Efektivni sati ostvareni na gradilištima u četvrtom kvartalu prošle godine veći su 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2017, a 11,6 odsto u odnosu na prethodni.

"Vrijednost građevinskih radova u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na prosječni kvartal iz 2015. godine veća je 210,4 odsto, dok su efektivni sati ostvareni na gradilištima veći 72,7 odsto u odnosu na prosječni kvartal iz 2015. godine", naveli su iz Monstata.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

"Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka", naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.