SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BATERIJE
 
Smrzavanje pogoduje litij-ionskim baterijama
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 08.12.2019. - 16:35:28
LONDON - Litij-ionske baterije omogućile su današnju tehnologiju, malene i moćne mobitele, prijenosna računala, pa i električne automobile, i nalaze se na svakom koraku – iako su po svojoj prirodi prilično opasne stvarčice. 

Samozapaljenje litij-ionskih baterija lako je izazvati fizičkim oštećenjem njihovih članaka, čega su svjedoci bili vlasnici nekih neuspjelih modela mobitela, ali i, primjerice, Tesli u prometnim nesrećama. Istraživanja kako smanjiti zapaljivost baterija brojna su, a bitno je pronaći i način kako transportirati oštećene baterije uz što manje rizika.
Svemu tome možda rješenje se možda nalazi u radu nedavno objavljenom u časopisu Journal of Energy Storage. U njemu znanstvenici predlažu duboko smrzavanje litij-ionskih baterija nakon što su nekoliko puta napunjene i ispražnjene. Krionično smrzavanje, kažu, omogućava sigurniji transport baterija u bilo kojim uvjetima bez rizika od samozapaljenja.

Dodatno, ispitivanja baterija koje su bile na ovaj način smrznute pokazala su i dodatne pozitivne učinke. Nakon 600-tinjak ciklusa punjenja i pražnjenja baterije koje su prošle ovaj proces davale su bolje rezultate kad je riječ o kapacitetu, tj. one koje nisu bile smrznute brže su gubile maksimalni kapacitet i bio im je kraći životni vijek.
Znanstvenici, pak, navode kako ovi rezultati nisu pokazali dovoljnu razliku u izvedbi smrzavanih i nesmrzavanih baterija da bi bili statistički značajni – pa smatraju da ih treba dodatno provjeriti na većem uzorku.