SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Smanjena ponuda zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.05.2019. - 17:40:14
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte smanjenom ponudom i strahovanjima od novih prekida isporuka zbog pojačanih tenzija na Bliskom istoku.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 72,66 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 63,18 dolara.

Američke sankcije Iranu dodatno su u svibnju smanjile izvoz sirove nafte iz te članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), što se nadovezalo na koordinirano smanjenje opskrbe iz vodećih proizvođača, dogovoreno krajem prošle godine.

Opskrba je u fokusu i zbog pojačanih geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon oštećenja četiri tankera u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su vlasti proglasile sabotažom. Potom je Saudijska Arabija izvijestila o napadu dronova naoružanih eksplozivom na naftnu strukturu u blizini Rijada, za što su odgovornost preuzeli pobunjeni Huti u Jemenu.

Neimenovani američki dužnosnik upro je prstom u Iran koji odbacuje optužbe ali zbog skorašnje američke potpune blokade izvoza iranske nafte prijeti blokadom Hormuškog tjesnaca, ključnog plovnog puta u svjetskoj trgovini naftom.

SAD je povećao vojnu nazočnost u regiji a saudijska vojna koalicija u Jemenu jučer je izvela nekoliko zračnih udara na glavni grad Sanu kojeg drže Huti

To je potaknulo strah od poremećaja u opskrbi iz regije koja podmiruje oko trećine globalne potražnje za naftom.

"Bliski istok je kresivo koje bi moglo zapaliti sukob", istaknuo je Stephen Brennock iz PVM. "Dok je tako, cijene u energetskom sektoru podupirat će signali koji ugrožavaju ponudu", dodao je.

"Budući da je napetost tako izražena i da je SAD na to područje poslao značajnu vojnu silu, svaka pogreška ili taktički kiks Irana mogli bi zapaliti bure baruta na Bliskom istoku", pojašnjava Stephen Innes iz SPI Asset Managementa. "Uz tako veliku napetost, puno je rizika za opskrbu", domeće Innes.

Pojačane napetosti na Bliskom istoku ovog su tjedna zasjenile faktore koji pritišću cijene, poput neočekivanog povećanja američkih zaliha sirove nafte.

Tržište sada čeka lipanjski sastanak OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na kojem bi trebala biti donesena odluka o (ne)produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe nakon kraja lipnja. Na sastanku ministara članica OPEC-a u Saudijskoj Arabiji ovoga će se vikenda utvrđivati spremnost izvoznica da provode sporazum, uz očekivanu preporuku o njegovom proširenju odnosno prilagodbi.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 72,61 dolar, što znači da je porasla 1,35 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.