SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Smanjena opskrba iz Libije i slabiji dolar poduprli cijene nafte blizu 61 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.12.2018. - 16:44:00
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 61 dolar, poduprte slabijim dolarom i neplaniranim prekidom u opskrbi iz Libije a potporu im je pružio i oporavak globalnih tržišta dionica.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,87 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u minusu 1,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 51,56 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,61 dolar.

Naftna je tržišta jučer uzdrmao pad globalnih tržišta dionica pod utjecajem novih naznaka da američko-kineski trgovinski rat utječe na rast svjetskog gospodarstva. Jutros su se tržišta dionica stabilizirala.

Danas je cijene nafte podupro slabiji dolar koji podupire kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

"Dolar je nešto oslabio i ne vidim drugog razloga za rast cijena nafte. Jučer su prilično naglo pale, pa bi sada mogla uslijediti korekcija", tumači stanje na tržištu Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Zelena je novčanica ove godine ojačala pet posto zahvaljujući podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Snažan poticaj cijenama nafte pružilo je danas i zatvaranje dijela proizvodnje u Libiji, čija je Nacionalna naftna kompanija (NOC) proglasila „višu silu" na izvoz iz najvećeg naftnog polja El Šarara nakon oružane akcije paravojnih snaga. Trenutno je El Šarara pod njihovom kontrolom.

Iz NOC-a su priopćili da će zbog toga opskrba biti smanjena za 315.000 barela dnevno. Očekuje se da će dodatnih 73.000 barela dnevno biti ′izgubljeno′ na naftnom polju El Feel.

Smanjena libijska proizvodnja nadovezuje se na prošlotjednu odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju i Oman, o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno počevši od siječnja 2019. godine radi uravnoteženja ponude i potražnje.

Rusija je danas priopćila da u siječnju planira smanjiti proizvodnju nafte za 50.000 do 60.000 barela dnevno. Prema sporazumu dogovorenom u Beču ukupno bi trebala smanjiti proizvodnju za 220.000 barela dnevno.

Analitičari i investitori još nisu sigurni hoće li dogovoreno smanjenje opskrbe biti dostatno da se ne ponovi situacija iz 2014. godine, kada je nagli rast globalne proizvodnje nadmašio povećanje potražnje, prouzročivši značajan višak u opskrbi.

"Još se uvijek ne može pouzdano odrediti hoće li rezovi proizvodnje biti dovoljni da se značajno smanji globalna ponuda", upozorava tako Stephen Innes iz singapurske brokerske kompanije Oanda.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 59,72 dolara, što znači da je bila viša 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.