SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUFICIT
 
Slovenski proračun u pet mjeseci sa 147,5 milijuna eura viška
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.06.2019. - 08:33:04
LJUBLJANA - U prvih pet mjeseci državni proračun ostvario je suficit od 147,5 milijuna eura, dok je prošle godine dosegnuo 67 milijuna eura, izvijestilo je ministarstvo financija. 

S daljnjim rastom poreznih prihoda, proračunski su se prihodi na godišnjoj razini povećali za 8%, dok su rashodi porasli za 6%.

Porezni prihodi, koji su glavni izvor proračunskih prihoda, porasli su za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na nešto manje od 3,62 milijarde eura u prvih pet mjeseci ove godine. Prema objašnjenjima Ministarstva financija tome su pridonijeli nastavak povoljnih trendova u gospodarstvu, tržištu rada i privatnoj potrošnji.
Prihodi od poreza na dohodak povećani su za 9,8 posto na nešto više od 589 milijuna eura, što se pripisuje povoljnim uvjetima na tržištu rada u ministarstvu. Prihodi od poreza na dobit porasli su za 23,2 posto na nešto više od 480 milijuna eura, što je, prema objašnjenjima Ministarstva, posljedica većih obračunatih troškova i viših aprilskih zaduženja u svjetlu bolje korporativne uspješnosti prošle godine i unaprijed određenog predujma za 2018. godinu.

Konsolidirana bilanca javnog financiranja, koja je osim državnog proračuna obuhvaćala i mirovinske i zdravstvene fondove te općinske proračune, u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila je prihode od oko 7,83 milijarde eura i 7,64 milijarde eura, čime je ostvaren suficit od 196,9 milijuna eura.

Prihodi od PDV-a, strukturno najvažniji, porasli su za 6,7 ​​posto na nešto više od 1,55 milijardi eura, odražavajući rast privatne i državne potrošnje. Prihodi od trošarina, s druge strane, pali su za 0,9 posto na nešto više od 608 milijuna eura. Ministarstvo naglašava da je pad posljedica smanjenja prihoda od trošarina za energente od 2,2% s obzirom na smanjenje razine trošarina u svibnju prošle godine prije izbora. Državni se proračun djelomično nadoknađuje rastom prodanih količina energije.