SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEZADOVOLJSTVO
 
Slovenski obavještajci u bijelom štrajku, medijske napise potvrdila i vlada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.12.2017. - 19:42:47
LJUBLJANA - Djelatnici slovenske obavještajne agencije (SOVA) od kraja prošlog tjedna su u štrajku, navodno nezadovoljni plaćama i uvjetima rada, potvrdili su u srijedu sindikat zaposlenih u državnoj upravi i slovenska vlada.

Višednevne medijske napise o štrajku agenata, koji su nezadovoljni stanjem u civilnoj obavještajnoj agenciji i zaostajanjem plaća u odnosu na ostale stručne profile u javnoj upravi, u srijedu je potvrdio sindikat državnih službenika, ali i vlada koja je na upite novinara navela da očekuje da će u sljedećih nekoliko dana doći do dogovora o prekidu štrajka u dijalogu zaposlenih i vodstva Agencije.

"Vodstvo SOVA-e i sindikat zaposlenih nastoje u konstruktivnom dijalogu doći do odgovarajućeg rješenja. Naglašavamo da svoje zadaće na području nacionalne sigurnosti i zaštite interesa države Agencija nesmetano provodi prema zakonu koji regulira njeno djelovanje", naveo je u priopćenju vladin ured za informiranje, upozorivši na zakonske restrikcije koje na sigurnosnom području postoje u ostvarivanju ustavnog prava na štrajk, primjerice kod zaposlenih u policiji i vojsci.

Slovenski mediji prenijeli su, međutim, upozorenje nekih staručnjaka za sigurnost da štrajk i njegovo javno eksponiranje svjedoče o lošim odnosima među zaposlenika i navodnom "kaosu" u obavještajnoj djelatnosti, a neki od njih sugeriraju da su motivi za štrajk, osim plaća, i politički razlozi, odnosno različiti interesi političkih stranaka u njihovu utjecaju na obavještajne strukture i kadrovsku politiku.

Stručnjak za pitanja sigurnosti i nekadašnji zamjenik ministra obrane Klemen Grošelj izrazio je za medije svoju zabrinutost stanjem u SOVA-i.

"Ako je točno da je u Agenciji štrajk, onda to znači da je naš nacionalni sigurnosni sustav u totalnom rasulu, što se u normalnoj državi ne može dogoditi i što je onda velika sramota", kazao je Grošelj, a prenosi Slovenska televizija.