SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SURADNJA
 
Slovenski gospodarstvenici: Izbjegavati politička zaoštravanja s Hrvatskom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2017. - 13:05:46
LJUBLJANA - Sporno granično pitanje moglo bi se negativno odraziti na poslovno ozračje pa politička zaoštravanja s Hrvatskom treba izbjegavati, prenosi u utorak mariborska Večer poruke slovenskih gospodarstvenika.

"Naša i hrvatska poduzeća uzorno surađuju i vrlo su isprepletena. Zato smo posebno zainteresirani da se strasti smire i vodi smiren diplomatski i stručni dijalog o spornim pitanjima", kazao je za Večer direktor regionalne gospodarske komore slovenskog Prekmurja Robert Grah.

Ta slovenska regija odlično surađuje posebno sa susjednim hrvatskim Međimurjem i s Varaždinskom županijom, a razmjena stalno raste. Tako je izvoz iz Prekmurja u Hrvatsku lani po Grahovim riječima povećan za 30 posto, na gotovo 70 milijuna eura, dok je uvoz iz Hrvatske u tu regiju oko 40 milijuna eura, pa je po robnoj razmjeni Hrvatska za Prekmurje skoro jednako važna kao njemačko i austrijsko tržište.

"Poduzeća s obje strane granice razvijaju suradnju i preko zajedničkih nastupa u inozemstvu, a naš je zajednički interes da se uskoro regulira i slobodan protok ljudi", kazao je Grah, s obzirom da i Slovenci i Hrvati do iduće godine za rad u susjednoj državi još uvijek trebaju radne dozvole.

Za poduzetnike i proizvođače iz sjeveroistočnog i panonskog dijela Slovenije, Hrvatska je s obzirom na ekspanziju turizma vrlo zanimljiva za plasman prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Zbog kohezijskih fondova koje koristi, Hrvatska je interesantna i slovenskim građevinskim poduzećima koja žele sudjelovati na natječajima, a na hrvatsko tržište pomalo se vraćaju mineralne vode Radenske koju je prije par godina kupila češka kompanija Kofola, piše Večer.

Prehrambeni kombinat Panvita vrlo je zadovoljan plasmanom mesnih proizvoda i artikala za roštilj koji se odlično prodaju u ljetnoj sezoni.

U Hrvatskoj se vrlo dobro prodaju i naše narezane salame i kobasice, a radimo i mnoge trgovačke brendove za naručitelje, posebno hrenovke i posebne kobasice od piletine. U tom je segmentu Hrvatska naše najvažnije tržište, kazali su za Večer o suradnji s Hrvatskoj u Panviti, dodavši da treba izbjegavati "politička zaoštravanja" sa susjednom državom, jer se to može prenijeti i na gospodarske odnose.