SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEZGODA
 
Slovenski električni avion prinudno sletio u jezero u Norveškoj
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 16.08.2019. - 11:17:34
OSLO - Eksperimentalni električni zrakoplov modela Alpha Electro G2, proizveden u slovenskoj kompaniji Pipistrel, prinudno je, i to prilično grubo, sletio u jezero u blizini mjesta Arendal na jugu Norveške.

Dogodilo se ovo jučer tijekom jednog od pokaznih letova koje je organizirao vlasnik zrakoplova, norveški operater zračnih luka i pionir električne avijacije, Avinor.

Pilot ovog električnog zrakoplova bio je CEO Avinora Dag Falk-Petersen. Uz njega je u zrakoplovu kao putnica bila državna tajnica iz norveškog Ministarstva lokalne uprave Aase Marthe J. Horrigmo. Nitko od njih nije ozlijeđen pri ovom incidentu.

Falk-Petersen je kasnije izjavio da je u letu primijetio gubitak snage motora. Kako su bili daleko od zračne luke s koje su poletjeli, potražio je mjesto za prinudno slijetanje i pronašao ga – u jezeru. Procijenio je da je prilikom slijetanja (ili bolje rečeno udara) u vodenu površinu zrakoplov letio brzinom od oko 70 km/h.

Ovaj nesretni događaj zasigurno će usporiti planove norveških vlasti i kompanije Avinor za elektrifikaciju zračnog prometa u toj zemlji. Šef Avinora ranije je najavljivao da će njegova kompanija do 2025. godine započeti s prijevozom putnika električnim zrakoplovima, a planovi su govorili i kako bi Norveška mogla do 2040. godine sve zrakoplove na letovima unutar zemlje zamijeniti električnima.

Trenutačno ovaj Pipistrelov model malenog dvosjeda ima dolet od oko 130 kilometara s jednim punjenjem baterija te autonomiju od oko sat vremena. U Norveškoj ga Avinor testira od prošle godine.