SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČIŠĆENJE
 
Slavonski Brod: Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša zatražila dodatno čišćenje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.03.2018. - 21:09:24
ZAGREB - Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u petak su izvijestili kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki incident od 28. ožujka kad se izlila nafta na zapadnom ulazu u Slavonski Brod te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.

Razlog akcidenta bilo je ispitivanje (tlačna proba) dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice, ujedno i mjesta izlijevanja. Vlasnik produktovoda je Plinacro d.o.o., a ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. radi moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ranije se požalio da, unatoč točno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, Grad dosad ni od jednog mjerodavno tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ni bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz taj ekološki incident.

Ministarstvo zaštite okoliša u priopćenju podsjeća da je predstavnik Crodux-a preuzeo odgovornost za sanaciju i pozvao tvrtku AEKS d.o.o. radi sanacije koja je i započela tijekom inspekcijskog nadzora.

"Prvo su ispumpavali kanal uz cestu gdje se izliveni naftni derivat pomiješao s vodom. Naloženo je da odmah po završetku sanacije obavijeste inspekciju o izvršenom te dostave dokumentaciju.

Tijekom nadzora, predstavnicima Plinacro-a naloženo je da obiđu cijelu trasu. Trasa produktovoda je obiđena, a novih mjesta onečišćenja nije bilo. Također je naloženo da se isprazni produktovod i sadržaj zbrine putem ovlaštene osobe", stoji u priopćenju.

Radi praćenja tijeka sanacije i poziva predstavnika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda zbog sumnje građana na onečišćenje bunara koji opskrbljuje Slavonski Brod pitkom vodom, inspektorica zaštite okoliša i u petak je obavljala nadzor na lokaciji propuštanja produktovoda.

Putem Centra 112 zatražila je da se o sumnji građana na onečišćenje bunara, u svrhu ispitivanja kvalitete pitke vode, obavijesti Zavod za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i tvrtka Vodovod d.o.o. koja je odgovorna za opskrbu grada pitkom vodom, te sanitarnainspekcija. Obavijest je uputila i vodopravnoj inspekciji.

"Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća te je inspektorica zatražila da ovlaštena tvrtka AEKS d.o.o. ponovo izađe na lokaciju i otkloni onečišćenje koje je preostalo na jednoj manjoj površini.

Prema dobivenim informacijama, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, tvrtke Vodovod d.o.o. i AEKS d.o.o. upućeni su na lokaciju. Inspekcijski nadzor sanacije i dalje je u tijeku dok se u potpunosti ne ukloni onečišćenje. Vodopravna inspekcija je u kontaktu s Hrvatskim vodama koji su potvrdili da se radi o glinovitom tlu i da nema mogućnosti širenja u dublje slojeve.

Na mjestu događaja nema vodotoka, a izvorište je na dovoljnoj udaljenosti te ne postoji mogućnost onečišćenja", stoji u priopćenju.

Foto: Ivica Galović, Pixsell