SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Sindikati: U ponedjeljak se štrajka u cijeloj zemlji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.10.2019. - 13:33:25
ZAGREB - Sindikati su najavili da će sutra štrajkati škole u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U ponedjeljak će u štrajku biti cijela Hrvatska ako se do sutra ništa ne promjeni, najavili su danas sindikati. Time su poslali poruku premijeru Plenkoviću koji je najavio da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto.

"Ako sutra ne dođe do bitnog pomaka, a bitan pomak jest sastanak i rješenje naših zahtijeva, u ponedjeljak štrajkaju sve županije i Grad Zagreb", kazao je Branimir Mihalinec na konferenciji za medije.

Danas se štrajka u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, a najavljen je i štrajk na fakultetima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je pak da je najavljeno povećanje plaća za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima samo ako se istodobno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

"Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena uredbe. Samo povećanje plaća bez promjene uredbe ne bi bilo dobro", izjavila je Divjak novinarima pred Banskim dvorima.

Dodala je kako sindikati i zaposleni u školama odlučuju o nastavku štrajka te je ponovila kako je premijerova ponuda dobra u paketu ako dolazi uz razmatranje uredbe o koeficijentima složenosti poslova.

"Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog", kaže Divjak.

Kada bi moglo doći do promjene uredbe, ministrica ne zna. "Rokove će morati dati premijer jer je to njegov prijedlog. I dalje ide socijalni dijalog sa sindikatima", kazala je Divjak.