SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Sindikati ne idu u štrajk, prihvatili ponudu Vlade
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.11.2018. - 11:31:43
ZAGREB - "Drago mi je da smo uspješno završili proces mirenja. Vlada je izašla s ponudom da tri posto ide od 1. siječnja 2019, a dva posto od 1. rujna 2019. Vlada je izašla s maksimalnom ponudom", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nakon mirenja sa sindikatima.

"Drago mi je da smo uspjeli iznaći dodatnih 150 milijuna kuna", dodao je.

Zadovoljstvo nam je da smo završili proces mirenja, dodao je Pavić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec rekao je da je dovoljan broj članova za prihvaćanje ponude.

"Prekidamo sve štrajkaške aktivnosti", dodao je.

Osam sindikata tako ne ide u štrajk.

Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za "tri plus dva posto" nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva, rekao je Mihalinec.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama.
Podsjetimo, postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. godinu nastavljen je u utorak ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec izjavio je kako očekuju konačnu Vladinu ponudu. 

Najavio je da će "ponudi li Vlada nešto ozbiljno" to dati sindikalnim tijelima na odlučivanje.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak uoči sastanka rekao je novinarima kako je danas zadnji krug mirenja te da očekuje Vladinu ponudu koja bi mogla zadovoljiti sindikate kako bi zaustavili najavljeni štrajk.