SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Šerbedžija: Logično je što me je pozvala Američka filmska akademija
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 08.07.2017. - 14:48:36
BEOGRAD - Nisam posebno iznenađen, ali sam naravno počašćen što sam pozvan, kaže Rade Šerbedžija nakon vesti da će sedeti među moćnicima koji u Američkoj akademiji filmskih umetnosti i nauka predlažu i biraju najbolje filmove kojima se dodeljuju Oskari.

Tokom marta i aprila Šerbedžija je u Americi snimio film "Ponosna Meri", u kojem mu je partner bio Dani Glover, a premijera se očekuje dogodine. Gostovao je i u popularnoj seriji "Crna lista" i imao premijeru filma "Obećanje" reditelja Terija Džordža, u kojem igra uz Kristijana Bejla i Oskara Ijzaka.

Pridružiće se kada je reč o Hrvatima, oskarovcu Branku Lustigu, a Šerbedžijinih 150 snimljenih filmova očito su bila najbolja ulaznica.

"Znate, kada ste u mojim godinama onda vas ništa posebno ne iznenadi, ali u mom slučaju je dosta logično da su me pozvali. Komisija je gledala moje filmove, zna šta sam radio, a imao sam prilike sarađivati sa najvećim redateljima poput Stenlija Kjubrika, Klinta Istvuda, Džona Vua i Gaja Ričija".

U svojoj filmskoj karijeri ostvario je više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima. Njegov rediteljski prvenac "Oslobođenje Skoplja", u kojem glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Evrope i SAD, a prošle godine izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar u kategoriji - najbolji film na stranom jeziku.