SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDE
 
Sedam obvezujućih ponuda za Abanku
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 21.03.2019. - 22:47:00
Zadnja izmjena: 21.03.2019. - 23:02:18

LJUBLJANA - Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju Abanke u državnom vlasništvu, uključujući ponudu srpske AIK banke, izvijestili su ljubljanski mediji.

Pored AIK banke, na listi ponuđača nalaze se i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i američki investicijski fondovi Apollo i Blackstone, objavio je u srijedu dnevnik Delo.

Rok za postavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. ožujka.

"Svi učesnici u procesu prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu komentirati moguće podnošenje ponuda za Abanku", izjavila je za Delo predsjednica uprave AIK banke Jelena Galić na konferencija o kupovini većinskog udjela u još jednoj slovenskoj banci, Gorenjskoj banci, od srpskog zajmodavca.

Slovenski mediji su prošloga tjedna izvijestili da je OTP dao najbolju ponudu za treću po veličini slovensku banku, Abanku, ponudivši da plati oko 300 miljuona eura, što je znatno niže od Abankinog kapitala od 578,9 miliona eura i raspona cijene od 347 mil. do 463 mil. eura koliko su procijenili analitičari anketirani od Invest Slovenia prošle godine.

Slovenska državna holding kompanija SDH pozvala je u listopadu prošle godine na izražavanje interesa za prodaju 100% udjela u Abanki. U 2013. godini, slovenska vlada je morala dokapitalizirati Abanku sa 348 milijuna eura, te je istovremeno preuzela kontrolu nad bankom.