SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Sberbank kupio sve grafičke kartice na ruskom tržištu
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 13.11.2017. - 21:21:24
MOSKVA - Sberbank, najveća ruska državna banka, ispričala se proteklog vikenda svim potencijalnim kupcima grafičkih kartica u Rusiji što do svog primjerka vrlo vjerojatno nisu mogli doći. 

Ova je banka, naime, pokupovala gotovo sve dostupne grafičke kartice u toj zemlji kako bi opremila svoj laboratorij koji se bavi umjetnom inteligencijom, poručio je potpredsjednik banke.

Nestašica grafičkih kartica na tržištu uzrokovala je gotovo pa udvostručenje njihovih cijena, što su primijetili i u Aliexpressu, kompaniji koja aktivno opskrbljuje rusko tržište elektroničkom opremom. Oni su nedavno naveli da je tamo drastično porasla potražnja za modelima GeForce GTX1060, GTX1070 i Radeon RX480, što je upućivalo samo na jedno – da su Rusi počeli sve aktivnije rudariti kriptovalute.

Međutim, sada se ispostavilo da je za sve kriv Sberbank, koji pak tvrdi da se ne bavi rudarenjem, već umjetnom inteligencijom. Također, iz banke su poručili da su u međuvremenu zadovoljili sve svoje potrebe pa bi se situacija na tržištu uskoro trebala normalizirati.

Iz Sberbanka su više puta do sada poručivali kako ih ne zanima primjena kriptovaluta u bankarstvu. S druge strane, nedavno je sam Vladimir Putin rekao da će "vladarem svijeta postati onaj tko ovlada umjetnom inteligencijom" – pa je možda za povjerovati bankarima kako se nisu bacili u rudarenje nego da zaista rade na naprednim AI sustavima.