SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SCENARIJI
 
Sberbank bi brzo prodao Mercator, mogući kupci Adris i Atlantic
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.06.2018. - 09:06:32
LJUBLJANA - U slovenskim vladajućim krugovima ovih se dana zabavljaju idejom kako Mercator "odrezati" od Agrokora.

Time se bavi Stručni savjet kojeg je nedavno imenovao ministar gospodarstva Počivalšek. Prema tim idejama, Mercator bi kupio posebni fond. Interes za to postoji, tvrde neslužbeni izvori Dela. Namjera Agrokora je prenijeti Mercator na Novi Agrokor, u vlasništvu najveće ruske banke Sberbank. S promjenom vlasništva moraju se suglasiti banke vjerovnice. 

Prema neslužbenim informacijama Dela, Mercator je bankama vjerovnicama predložio da bi za promjenu vlasništva bila dovoljna suglasnost tri četvrtine banaka vjerovnica, umjesto svih 55. S obzirom da sve banke takvo što nisu poduprle, takva ideja nije se realizirala.

Neslužbeno, Rusi žele prodati Mercator što prije, a pri tome se kao mogući kupci spominju Adris Grupa i Atlantic Grupa. 

Prije nekoliko tjedana objavili smo kako Sberbank pregovara o zamjeni svojeg 18,5-postotnog udjela u slovenskoj maloprodajnoj mreži Mercatoru, za udjel u njegovoj materinskoj kompaniji Agrokoru. Na taj način Sberbank može povećati udjel u Agrokoru koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat zamjene Agrokorova duga za dionice u okviru restrukturiranja, tj. postupka izvanredne uprave.

Sberbank je ranije izvijestio da je na javnoj dražbi stekao 18,53 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, po početnoj cijeni od 40,58 milijuna eura. Te su dionice bile založene u korist Sberbanka u okviru sporazuma koji je Sberbank potpisao s njihovim prethodnim vlasnikom, tvrtkom Agrokor Invesments B.V. Poslužile su kao zalog za ispunjenje obveza Agrokora prema Sberbanku, u sklopu kreditnog aranžmana.

Mercatorom se bavi i Stručni savjet kojeg je nefdavno imenovao ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. U njemu su predsjednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik, predjsednik uprave SID banke Sibil Svilan, predsjednik uprave Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsjednik uprave NLB banke Blaž Brodnjak i troje zaposlenika Ministarstva gospodarstva Jernej Tovšak, Franc Stanonik i Karla Pinter.

Počivalšek se nedavno susreo na marginama ekonomskom foruma u Sankt Petersburgu s prvim ljudima Sberbanka Hermanom Grefom i Maksimom Poletajevim. 

- Upoznali smo ih s našim interesom da Mercator i ubuduće ostane zdravo poduzeće. Na načelnoj razini su rekli što žele, ali nisu dali jamstva da će ostati dugoročni vlasnici Agrokora. Dogovoreno je da uskoro u jakom sastavu posjete Sloveniju, rekao je Počivalšek.