SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Saudijski planovi i smanjeni venezuelanski izvoz podigli cijene nafte iznad 67 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.03.2019. - 16:57:18
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 67 dolara zahvaljujući najavi Saudijske Arabije da će u travnju dodatno smanjiti opskrbu a dodatnu potporu pružio je i pad izvoza iz Venezuele zbog nestanka struje.

Na londonskom je tržištu cijena nafte porasla 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,15 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 57,26 dolara.

Kako bi smanjila prekomjernu opskrbu i poduprla cijene, Saudijska Arabija planira u travnju zadržati proizvodnju nafte osjetno ispod razine dogovorene u sklopu sporazuma sklopljenog pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), izjavio je u ponedjeljak saudijski dužnosnik.

Saudijska Arabija dobrovoljno je smanjila opskrbu više no što se obvezala sporazumom i zadržat će proizvodnju „značajno ispod" 10 milijuna barela dnevno. Sporazum je obavezuje da je smanji na 10,311 milijuna barela dnevno.

"To pokazuje odlučnost Saudijske Arabije da sprečavanjem viška u opskrbi održi ravnotežu na tržištu", konstatira analtičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Vodeći proizvođači na čelu s OPEC-om i skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti opskrbu od početka ove godine za 1,2 milijuna barela dnevno, što je podiglo cijene nafte na londonskom tržištu u prvim ovogodišnjim mjesecima za 25 posto.

U Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA) primjećuju da će OPEC i njegovi saveznici vjerojatno biti prisiljeni nastaviti aktualnu politiku upravljanja tržištem s obzirom na povećanje američke ponude.

Cijene nafte poduprli su danas i neplanirani poremećaji u opskrbi iz Venezuele, Libije i Irana.

Venezuelska državna naftna kompanija PDVSA ne uspijeva obnoviti izvoz nafte iz glavne luke nakon prošlotjednog nestanka električne energije, izjavili su jučer upućeni izvori.

"Dodatnu potporu cijenama pružila je vijest o nestanku struje širom Venezuele, što je otežalo i izvoz nafte", ističe Fritsch.

Iransku i libijsku opskrbu zakočile su američke sankcije odnosno akcije pobunjenika.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,01 dolara, te je porasla 1,23 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.