SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLOVENIJA-HRVATSKA
 
Šarec će nastaviti Cerarovu i Erjavčevu neuspješnu politiku prema Hrvatskoj
Autor/izvor: Denis Romac, Novi list
Datum objave: 15.09.2018. - 10:22:00
Zadnja izmjena: 15.09.2018. - 10:23:36
ANALIZA - Priče iz predizborne kampanje brzo su pale u vodu. Marjan Šarec posljednjih dana ubrzano mijenja retoriku prema Hrvatskoj. Dok je spremnost na dijalog sa Zagrebom podrazumijevao i fleksibilniji odnos prema implementaciji arbitraže, koja je već godinama glavni kamen smutnje, novi slovenski premijer sada ipak na prvo mjesto stavlja implementaciju arbitražne odluke.

Svaka nova slovenska vlada predstavlja poseban izazov za Hrvatsku, s obzirom na broj otvorenih pitanja u odnosima između dviju zemalja, no manjinska vlada Marjana Šarca, koja je preksinoć napokon potvrđena u slovenskom parlamentu, najvjerojatnije neće, barem u početku, bitnije odstupati od dosadašnje »tvrde« politike Ljubljane prema Zagrebu.

Takav se zaključak nameće na temelju recentnog i postupnog zaoštravanja retorike novog slovenskog premijera. Šarec je u predizbornoj kampanji najavljivao stidljive korekcije slovenske politike prema Zagrebu.

To je uključivalo i spremnost na »dijalog« sa Zagrebom, čime je Šarec odstupio od stajališta bivše vlade prema kojem se s Hrvatskom nema o čemu razgovarati bez implementacije arbitražne odluke.

Nova vladajuća koalicija u Sloveniji u koalicijski ugovor uključila je obećanje da će riješiti otvorena pitanja s Hrvatskom, što je također u kontradikciji s dosadašnjim stavom prema kojem je glavno otvoreno pitanje već riješeno arbitražnom odlukom.

Kada se tome pridoda i njegova najava da će kao slovenski premijer najprije otputovati u Zagreb, a osobito nagovještaj uklanjanja sramotne i nepotrebne žilet-žice s granice s Hrvatskom, sve je to budilo nadu ne samo u simbolične, nego i u stvarne promjene dosadašnje politike Ljubljane prema Zagrebu. A glavni problem te politike je njezina neuspješnost.

Tvrda politika Slovenije prema Hrvatskoj nije ništa dobro donijela ni Zagrebu, ali ni Ljubljani, a takva politika ljuti i Europsku komisiju, koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže.

No, takva su očekivanja brzo pala u vodu. Šarec posljednjih dana ubrzano mijenja retoriku prema Hrvatskoj. Dok je spremnost na dijalog sa Zagrebom podrazumijevao i fleksibilniji odnos prema implementaciji arbitraže, koja je već godinama glavni kamen smutnje u odnosima dviju zemalja, Šarec sada ipak na prvo mjesto ipak stavlja implementaciju arbitražne odluke.

Žilet-žica ipak ostaje na granici, a nije sigurno ni da će Šarec uskoro otputovati u Zagreb.

Promjena kursa zasigurno rezultat njegova »sudara sa stvarnošću« i prisilne koalicijske suradnje s dosadašnjim premijerom Mirom Cerarom i Cerarovim šefom diplomacije Karlom Erjavcem, koji u Šarčevoj vladi preuzima obrambeni resor.

Cerar i Erjavec inzistirali su u prošlom mandatu na arbitraži, a naposljetku i na tužbi protiv Hrvatske pred europskim sudom, a kako je Cerar jučer od Erjavca preuzeo resor vanjskih poslova, logično je da će Cerar na položaju šefa diplomacije brinuti za očuvanje svog premijerskog nasljeđa.

Zaokret je vjerojatno rezultat i činjenice da je savjetnik novog slovenskog premijera za vanjsku politiku postao Roman Kirn. Riječ je o iskusnom slovenskom diplomatu, koji je karijeru započeo još u jugoslavenskoj diplomaciji.

Kirn je bio i slovenski veleposlanik u SAD-u, a u vrijeme arbitražne afere 2015. bio je veleposlanik u Nizozemskoj. U međuvremenu je umirovljen.

Kada je riječ o Hrvatskoj, Kirn smatra da Slovenija mora stajati iza arbitražne odluke, bez obzira na vrijeme koje bude potrebno za njezinu implementaciju, pa i stotinu godina ako treba, kako je to rekao prije nekoliko mjeseci u intervjuu mariborskoj Večeri.

U istom intervjuu Kirn dopušta mogućnost da neka buduća vlada odustane od arbitraže jer, kako kaže, jasno je da arbitražna odluka više odgovara Hrvatskoj nego Sloveniji.

Kirn se zauzima za fleksibilnost pri njezinoj implementaciji, a nije zadovoljan ni slovenskom tužbom protiv Hrvatske pred europskim sudom zbog arbitraže, jer, kako kaže, tužba neće riješiti problem.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Sarec-nastavlja-Cerarovu-i-Erjavcevu-neuspjesnu-politiku-prema-Hrvatskoj